Читај ми!

Нови албум и књига од сутра на киосцима

Дугоочекивани албум „Даљина, дим и прашина“, као и Бајагина збирка поезије, на данашњем представљању оцењена као „својеврстан водич кроз наш живот и наше снове“, у продаји ће се наћи 6. јуна, у пакету на киосцима.

Нови албум групе „Бајага и Инструктори" под називом Даљина, дим и прашина и књига поезије фронтмена бенда Момчила Бајагића Бајаге „Водич кроз снове", представљени су данас у „Звездара театру".

Драмски писац, академик Душан Ковачевић је, у присуству великог броја колега и пријатеља „Бајаге и Инструктора", истакао да је Бајагићева збирка поезије, која обухвата око седамдесетак песама насталих у последњих 30 година, „водич кроз наш живот и наше снове, који су били и тешки и тмурни, забележени са посебним урбаним односом према цивилизацији у којој живимо".

Ковачевић, који је написао и предговор за књигу, рекао је да је Бајагићев глас обојио историју рок музике и да је његова музика била „одбрана Београда".

„Београд је доживео велики напад нарочито деведесетих година, напад примитивизма, посебно у музици, и ова збирка песама је његова одбрана, доказ да може бити и лепо", оценио је Ковачевић.

Професор и књижевни критичар Александар Јерков приметио је да је Бајага на популарнији начин показао да поезија има смисла и да је потребна. „Он (Бајага) је песник, лиричар из реда оних старих песника, који су зачели поезију на овим просторима", оценио је Јерков, указавши на Бајагићев самокритичан дух, таленат и способност да комуницира са публиком.

Јерков је подсетио и да се једном песник Стеван Раичковић запитао шта би било када би свет остао без поезије.

„Нестали би сви значајни списи, машта, па чак и закони садрже извесну поетску слободу", истакао је Јерков и захвалио Бајаги на овој збирци песама. „Хвала ти на овим стиховима, слушамо те, уживамо, а сада ћемо и да те читамо."

Позитивна 1984. 

Рок критичар Петар-Пеца Поповић истакао је да данас када је дискографија угрожена и полако се гаси, 1984. година остаје упамћена по успешним плочама Принца, Бруса Спрингстина, Тине Тарнер, „Металике", али и првог албума „Бајаге и инструктора" - Позитивна географија.

„Маштар, педантан сликар једног непрегледног урбанитета, носталгичар, највећи песник ведрине са стиховима без сенки... Бајагини су стихови драгоцени материјал за заокружење нежније слике о 'времену расплета' и празним годинама које, заправо, нису донеле ништа од чекане будућности", написао је Поповић у поговору књиге.

Поповић је оценио да Бајага својим текстовима већ три деценије успева да се издигне изнад тривијалности и тешке стварности. „То су текстови, строфе и кодови којима смо веровали, осећали и препознавали време, и који су нас носили кроз даљине, дим и прашину доба зла иза, и оснажила за доба неизвесности испред нас", приметио је Поповић.

Албум Даљина, дим и прашина са осам нових песама и две бонус - Бежиш од мене љубави и Још једном (радијска верзија) и књига „Водич кроз снове" од сутра ће се продавати у пакету на киосцима по цени од 450 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару