Читај ми!

Планета пулсирала у џез ритму

Први Међународни дан џеза обележен је широм света. У Њу Орлеансу, колевци џеза, славље је почело концертом на којем су наступила највећа имена овог музичког правца на челу са Хербијем Хенкоком и Елисом Марсалисон. Џез ритмови одјекивали и Њујорком, Паризом...

Џез музичари, на челу са Хербијем Хенкоком и Елисом Марсалисом, отворили су јутарњим концертом у Њу Орлеансу Међународни дан џеза, који је завршен великим концертом испред седишта Уједињених нација у Њујорку.

Трубачи Теренс Бланчард и Кермит Руфинс, певачица Стефани Џордан и други музичари су пред стотинама људи извели песме On the Sunny Side of the Street и Afro blue док је сунце излазило изнад Конго трга, близу места где су се робови некада окупљали недељом и свирали.

Неколико сати касније, на концерту испред седишта Уједињених нација, Хенкок се придружио другим џез легендама, међу којима су били Вајнтон Маралис, Тони Бенет и Квинси Џоунс.

На концерту су учествовали и Стиви Вондер, Чака Кан, Анђелик Киђо, Роберт Креј и Диди Бриџвотер, а међу гостима су били Роберт де Ниро, Морган Фриман и Мајкл Даглас.

Унеско је 30. април прогласио за Међународни дан џеза, а прослава је почела још у петак у Паризу концертима уметника из више земаља, округлим столовима и импровизованим радионицама.

Директорка Унескоа Ирина Бокова која је допутовала из Париза на концерт у Њу Орлеансу, рекла је да је џез „израз слободе, људских права и достојанства човечанства" и да припада целом свету.

Херби Хенкок је истакао да се корени тог жанра не могу порећи, као и да је то „позитиван и креативан одговор на ропство, рођен да уздигне срца робова".

„Џез заиста додирује срца људи јер могу да осете наду и глас слободе који долази из џеза. То је оно што га чини заиста међународним", рекао је 72-годишњи уметник.

Међународни дан џеза прослављен је широм света - у Аустралији, Белгији, Бразилу, Јапану, Алжиру, Новој Гвинеји, Русији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару