Рођена као Гркиња

Поводом 90 година рођења грчке уметнице и политичке активисткиње Мелине Меркури, у Музеју Кинотеке у Београду отворена је ретроспектива њених филмова и представљена аутобиографија „Рођена као Гркиња“. У Центру Хеленског фонда за културу приређена је изложба фотографија која траје до 8. априла.

Изјава Мелине Меркури: „Рођена сам као Гркиња и умрећу као Гркиња", када јој је у време војне хунте у Грчкој одузето држављаство, лајтмотив је изложбе фотографија која прати уметнички и политички пут енергичне и свестране личности.

Фотографије изложене у Центру Хеленског фонда за културу биће доступне до 8. априла, а вратиће посетиоце у доба глумичине борбе против диктаторског режима крајем шездесетих и почетком седамдесетих, оснивања ПАСОК-а, партије левог центра, њеног посланичког рада у грчком парламенту, а подсетиће и на залагање Меркуријеве, као прве жене министра културе, за повратак скулптура са Партенона из британског музеја у домовину.

Допринос славне глумице у области културе био је несебичан и у европским размерама. Меркуријева је креатор идеје о европској престоници културе која је заживела 1985. године.

То признање за које конкурише и Београд и данас се додељује главним градовима са богатим културним наслеђем и понудом.

Од рођења Меркуријеве прошло је 90 година, што је и био повод да се јавност подсети на траг који је оставила не само на филму, већ и у многим другим областима.

Према речима Никоса Цицимелиса из Хеленског фонда за културу у Београду, славна глимица је, пре свега, била неконвенционалана особа.

„Била је врло храбра и није се обазирала на неке 'устаљене вредности'", истакао је Цицимелис. 

Ипак, пре политичког ангажмана једна од највећих хероина и националних икона грчког народа каријеру је започела као музикална глумица баршунастог гласа, најпре у позоришту, а потом и на филму.

Сусрет са америчким редитељем Жилом Дасеном на Канском фестивалу, који је постао њен најважнији уметнички и животни сапутник, био је судбоносан.

Улогом у његовом филму Никад недељом, Мелина Меркури стиче светску славу и осваја Златну палму и номинацију за Оскара.

Уследило је још петнаестак улога, међу којима су најважније оне у филмовима Федра, Победници, Једном није довољно, на које ће нас подсетити ретроспектива у Музеју Југословенске кинотеке.

Као трајни запис породичне историје Мелине Меркури, која се на занимљив начин преплитала са историјом Грчке, остаје књига Рођена као Гркиња, коју је на српском језику објавила издавачка кућа „Плави јахач".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи