Недеља савременог руског филма

Седам филмова новије руске продукције уврштено у програм „Недеље савременог руског филма“ која се одржава у београдском Центру „Сава“. Данас пројекције филмова „Ускоро ће пролеће“ Вере Михајлове и „Цар“ Павела Лунгина, док се сутра приказују „Један је рат“ Вере Глагољеве и „Соба и по“ Андреја Хржановског.

Дани руске духовне културе у Србији, у оквиру којих се одржава „Недеља савременог руског филма", важна је за унапређење културне сарадње Русије и Србије и за боље разумевање две државе, рекао је аташе за културу Амбасаде Руске федерације Александар Кононахин.

Кононахин је на конференцији за новинаре у Београду рекао да су економска и политичка сарадња Србије и Русије на високом нивоу, али да културна сарадња још није потпуно развијена.

„Зато је програм 'Недеља савременог руског филма', који је отворен пројекцијом филма 'Адмирал' редитеља Андреја Кравчука, важан корак у размени културе две земље", истакао је Кононахин.

Редитељ Андреј Кравчук рекао је да је веома задовољан како је публика у Београду примила његов филм, и да је био пријатно изненађен јер је Велика сала Центра „Сава" била пуна.

Током програма „Недеља савременог руског филма" приказани су и филмови „Самртни плес" Александра Смирнова и „Поп" Владимира Хотиненка (среда).

Најављене су још и пројекције остварења „Ускоро ће пролеће" Вере Михајлове, „Цар" Павела Лунгина (четвртак), „Један је рат" Вере Глагољеве и „Соба и по или сентиментално путовање у домовину" Андреја Хржановског (петак).

Улаз на пројекције свих филмова у Центру „Сава" је бесплатан.

Филмови ће бити приказани и у Лесковцу, а организатори су најавили да ће идуће године бити одржана Недеља српског филма у Русији.

Редитељ филма „Соба и по" Андреј Хржановски рекао је да је филм снимљен према књижевним есејима Јосифа Бродског, његовим цртежима, материјалима из његове биографије.

Према његовим речима, осим играних делова, у филму је коришћена анимација, као и документарни материјали који се односе на Бродског и његово окружење.

„Одлучио сам да направим филм према есеју Бродског јер сам имао осећај да је тај есеј писан о мени. Ја сам такође становао у соби и по у комуни у бившој СССР, и био сам једини син доста старијих родитеља. Бродски и ја смо практично вршњаци и имамо доста заједничких пријатеља", рекао је Хржановски.

Потпредседник Удружења руских филмских радника Сергеј Лазарник рекао је да се у Русији годишње сними око 100 филмова, али да је ових седам уврштених у програм „Недеља савременог руског филма" међу најзанимљивијим и да они приказују савремену руску кинематографију.

„Надам се да ће овај програм постати традиционалан, и да ћемо убрзо имати прилике да вам представимо и руске дечје, породичне, али и документарне филмове", навео је Лазарник.

Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић најавио је да ће руски аутори посетити Кинотеку где је фонд који садржи 5.000 руских филмова.

„Надам се да ћемо све више имати прилике да српској публици представимо руску кинематографију, која има изузетне ауторе, а надам се да ће и српски филмови у већој мери бити представљени у Русији", закључио је Зеленовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи