У потрази са Годаром

Легендарни режисер и сценариста Жан-Лик Годар добиће почасног Оскара, али се не зна да ли ће се и појавити на додели, јер организатори још увек нису успели да га пронађу. Почасна признања и за Френсиса Форда Кополу, Илаја Волака и Кевина Браунлоуа.

Представници америчке Академије филмских наука и уметности од уторка безуспешно покушавају да пронађу Жан-Лика Годара да би га обавестили да је добио почасног Оскара.

Годар (79), кључна фигура француског Новог таласа, већ првим дугометражним филмом „До последњег даха" из 1959. године обележио је тај покрет и светску кинематографију.

Редитељ, држављанин Швајцарске рођен у Паризу, има репутацију особе која је изразито критична према Холивуду. Такође, Годар је и противник дугих летова, јер на њима није дозвољено пушење.

То све може да значи да би легендарни редитељ, сценариста и критичар могао да буде један од ретких који се неће појавити на додели почасног признања. Један од таквих случајева је и Одри Хепберн, која је 1993. преминула пре него што јој је уручена награда.

„Покушавамо да га контактирамо још од уторка увече, али још увек без успеха. Покушали смо телефоном, факсом, имејлом, као и преко разних пријатеља и сарадника, али још не можемо да потврдимо да ће и доћи", објаснио је Брус Дејвис, извршни директор америчке Академије за филмску уметност и науку.

Још једна награда за Кополу

Поред Годара, признања за 2011. годину добиће још и Френсис Форд Копола, глумац Илај Волак и историчар Кевин Браунлоу.

Копола, режисер трилогије „Кум" који већ има пет Оскара, добиће меморијалну награду која носи име Ирвинга Г. Талберга, која се додељује „креативним продуцентима".

Награду Талберг, Копола заслужио је захваљујући свом студију „Зоитроп" основаном 1969. године, са којим је био продуцент више од 30 филмова, између осталог „Изгубљених у преводу".

За тај филм његова ћерка Софија Копола била је номинована за Оскара за режију.

Волак (94), који је играо у филмовима „Седморица величанствених", „Неприлагођени" и „Добар, лош, зао", појављује се и у наставку филма „Вол Стрит" Оливера Стоуна, „Вол Стрит: новац никад не спава".

Браунлоу (72) се сматра водећим стручњаком за историју немог филма и за њихово очување.

Почасни Оскари се додељују за „изванредна достигнућа у каријери, изузетан допринос филмској уметности и науци или за специјалне заслуге у раду филмске академије".

Награде ће добитницима (бар онима који се појаве) бити уручене на свечаној вечери 13. новембра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи