Путовање кроз празнину

У драми "Enter the Void" контроверзног Гаспара Ное, ситни дилер дроге Оскар убијен је у ноћном клубу у Токију, али његова смрт тек је почетак путовања које је на смену прелепо и застрашујуће. Док његов дух лута градом, Оскар покушава да одржи обећање из детињства, када је после смрти родитеља млађој сестри дао реч да је никада неће напустити...

"Enter the Void" (Уђи у празнину) је филм француског редитеља и сценаристе Гаспара Ное, који је он сам окарактерисао као „психоделичну драму", а главне улоге играју дебитант Натанијел Браун и манекенка и глумица Паз де ла Хуерта.

Главни јунаци приче су брат и сестра, Оскар (Браун) и Линда (Де ла Хуерта).

Након што њихови родитељи погину у саобраћајној несрећи док су још деца, Оскар обећа својој млађој сестри да је никада неће напустити.

Међутим, њих убрзо раздвоје и сместе у различите хранитељске породице.

Прича се затим помера годинама унапред, а Оскар, сада двадесетогодишњак, живи у Токију и његов „посао" дилера дроге му је омогућио да скупи довољно новца да би се поново ујединио са Линдом.

Линда долази у Токио, где се запосли као стриптизета и убрзо започиње везу са својим шефом.

Оскар никако не одобраву ту везу, баш као што и Линди смета његова зависност од дрога.

У то време, Оскаров ментор Алекс му поклони „Тибетанску књигу мртвих", у којој се описују догађаји после смрти и пре поновног рођења.

Непосредно после тога, једна муштерија жели да се освети Оскару па му „намести" хапшење, али се током рације ситуација закомпликује и полицајци убију Оскара.

Покојни бивши дилер дроге сада свет посматра из ваздуха, а Оскаров дух је присутан када Линда чује вести о његовој смрти, као и када Алекс крене у бег од полиције, а ове сцене су испресецане његовим сећањима из прошлости, највише о односу са мајком и сестром...

Док је главни јунак филма "Enter the Void" Оскар још увек жив, камера снима његову главу и рамена од назад, а режисер и сценариста Ное је објаснио да је разлог томе што он управо тако види себе у сновима и присећањима, као и да је тако лакше поистоветити се са ликом.

Гаспар Ное, Француз рођен у Аргентини, најпознатији је по веома контроверзном филму „Неповратно", са Венсаном Каселом и Моником Белучи, у којем је мучна сцена силовања у трајању од девет минута.

Како је нагласио Ное, "Enter the Void" је био његов „пројекат из снова" већ много година, а комерцијални успех филма „Неповратно" му је омогућио и да га коначно сними.

Филм је премијерно приказан на Канском фестивалу 2009. године, а после више преправки нова верзија је стигла у француске биоскопе годину дана касније.

У САД и Великој Британији, нови филм Гаспара Ное ће се приказивати од септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи