Слађана Зарић: Нисам храбра жена, већ покушавам да испричам причу која се заиста десила

Новинарка и уредница Радио-телевизије Србије, Слађана Зарић, овогодишња је добитница награде за новинарску храброст, која носи име Милана Пантића, дописника „Вечерњих новости“ из Јагодине, који је убијен пре 23 године испред улаза у своју зграду. Гостујући у Београдској хроници, Зарићева истиче да се проналази у тој награди због жеље за истином.

Човек мора да буде јако поносан када добије награду која је посвећена колеги који је тражећи истину на неки начин жртвовао свој живот, каже гошћа Београдске хронике, Слађана Зарић, овогодишња добитница награде за новинарску храброст.

„Али сам била изненађена зашто су мене изабрали за храброст, јер мислим да ја нисам храбра жена, већ да просто покушавам да причам причу која се заиста десила“, истиче ауторка документарних филмова (више од 30 до сада) који спадају у ред најгледанијих документараца у Србији.

Додаје да оно у чему проналази себе у тој награди јесте управо жеља за истином.

„Многи ме питају, а зашто радиш само српске жртве, зашто радиш само можда једну страну истине, где је друга страна истине. Овом приликом желим да поменем да је управо Радио-телевизија Србије, и ја сам била један од аутора филма о страдању и злочину у Сребреници. Мислим да смо ту били први јавни сервис у региону који је направио у својој продукцији документарни филм о злочину који је починио његов народ“, наглашава Зарићева.

Веровала је, додаје, да свако треба да крене од себе и од суочавања са собом, и да ће то коначно довести до процеса помирења. Али то се није догодило.

„Ниједан други јавни сервис у региону није направио филм у својој продукцији о злочинима који је починио његов народ. Очекивала сам да ће ХРТ направити Олују. Да ће можда федерална телевизија направити ту језиву причу о дечаку Слободану Стојановићу који је убијен само зато што је желео да се врати и да спаси своје куче пред налетом непријатељске војске. И онда сам схватила да уколико ја не будем урадила причу о страдању Срба, Радио-телевизија Србије, да ће то остати неиспричане приче и да ће ти људи који су страдали, који су нестали, у том забораву још једном нестати“, наглашава Слађана Зарић.

Како наводи, тренутно ради два документарна филма о НАТО бомбардовању 1999. године, а наредне недеље ће бити приказан краћи документарац о страдању миграната на Медитерану који је урадила на путовању са невладином организацијом Лекари без граница.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије