Филм „78 дана„ награђен главним признањем на фестивалу у Инсбруку

Филм редитељке и сценаристкиње Емилије Гашић, „78 дана“, награђен је главном наградом на Mеђународном филмском фестивалу у Инсбруку, у Аустрији (ИФФИ), саопштили су продуценти.

У главном програму такмичило се још пет филмова из различитих делова света, а победничко остварење 78 дана приказано је два пута у пуној сали биоскопа Леокино, испод Алпа, након чега је уследио разговор са публиком.

Радња филма прати две сестре тинејџерке које снимају свој свакодневни живот кућном камером, преко старијих снимака који се повремено појављују на траци. Њихов отац је убрзо мобилисан.

Пре него што оде, замоли их да сниме нешто лепо за њега. Дани пролазе, снимају природу, ноћно небо током бомбардовања и задиркују Тијану, своју најмлађу сестру. Ствари се мењају када мистериозни дечак и његова стидљива сестра стигну из Београда и уселе се у кућу првог комшије. Нова пријатељства, први пољупци и прва разочарања преузимају страх од бомби.

Главне улоге у филму тумаче глумице млађе генерације Викторија Васиљевић, Тамара Гајовић, Милица Гицић и Маша Ћировић, као и познатије колеге Павле Чемерикић, Јелена Ђокић, Горан Богдан.

Филм Емилије Гашић имао је светску премијеру на Међународном фестивалу у Ротердаму у програму "Bright Future". Досада је приказан у такмичарским програмима на фестивалу у Кракову, Лисабону и Фестивалу у Лими, Перу. Такође, добитник је главне награде за најбољи филм на филмском фестивалу на Кипру (Cyprus Film Days). Предстојећи фестивали у оквиру којих ће бити прилазан су Кино Оток Исола у Изоли, Словенија затим CinemaJove у Валенсији, Шпанија.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије