Читај ми!

Партизански вестерн Жике Митровића – монографија која ће добити и филмску верзију

Монографија Партизански вестерн Жике Митровића, аутора Недељка Ковачића, открива једно другачије лице овог ствараоца -једног од најпознатијих редитеља филмова о партизанима и револуцији.

Капетан Леши, Ужичка република, Операција Београд, класици су партизанског филма са потписом Живорада Жике Митровића, једног од најзначајнијих и најпродуктивнијих редитеља у историји југословенске кинематографије.

Њен важан део су и историјски спектакли које је Жика Митровић режирао попут филмова Марш на Дрину, Тимочка буна, али и први крими филмови код нас Последњи колосек, Убиство на свиреп и подмукао начин и из ниских побуда.

Жика Митровић био је свестрани аутор, о чему нам говори монографија Партизански вестрен Жике Митровића, чији је аутор редитељ Недељко Ковачић.

„Једна монографија која је направљена асиметрично. Може да се чита дијагонално, што је занимљиво. То је једна колекција есеја који осветљавају Жикино дело кроз различите теоријске оквире и један део који је, да тако кажемо, биографско-филмографски, где сам у ствари слио читав обимни материјал истраживања који је настао уз припрему филма о Жики“, наводи Недељко Ковачић, аутор монографије.

Биоскопској публици занимљив и узбудљив, што га је посебно радовало, Жика Митровић био је комерцијалан аутор, због чијих филмова су била разваљивана и врата биоскопа, како би гледаоце успели да уђу у салу и стојећи гледају филм.

„Жика је неко ко се пре рата у ствари самошколовао на холивудским филмовима, на америчким стриповима. Био је стрип цртач пре рата, између осталог. Оно што га је издвајало је то што је био компетентан редитељ који је могао да ради у свим жанровима. Он има изузетно богату филмографију, једну од можда највећих у домаћој кинематографији. То је неких 20 играних филмова за 30 година рада. Не знам да ли се ико у бившој Југославији може поредити са тим корпусом дела“, наглашава Ковачић.

Након монографије у издању Филмског центра Србије, Недељко Ковачић шприпрема и филм Партизански вестрен Жике Митровића.

четвртак, 20. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије