Читај ми!

Белдокс нам и ове године доноси узбудљиве филмске приче о горућим темама

У Београду је у току 17. Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“. Публици доноси неке од најбољих нових документараца из целог света.

Тринаест програмских целина, 103 филма, осам фестивалских дана и 11 локација. Овако у бројкама изгледа 17. Белдокс. А када је реч о садржају, Фестивал нам и у овом издању открива нова ауторска имена, занимљиве филмске естетике и узбудљиве приче о горућим темама данашњице.

„Тако да су ти филмови са места која су данас у неком периоду транзиције, где се нешто дешава. Имамо филмове који се дешавају у Авганистану, у Ираку, на Блиском Истоку. Имамо филм чија се радња дешава у Палестини, Три обећања који ће бити приказан последњег дана Фестивала“, наводи селектор Игор Станојевић.

Српска такмичарска селекција са 12 премијерних филмова нам показује да је наша документаристичка сцена врло витална. У оквиру ње је приказан и хибридни документарац Драгана Јовићевића Топли филм који обрађује историју југословенске и српске кинематографије из угла квир ликова.

„Сад је било битно да се све то илуструје и да се покаже шта су мањине, у овом случају сексулане, говориле и о себи и о друштву у коме живе у различитим декадама. Ми крећемо од Другог светског рата на овамо. Као што знате, било је пуно промена и система, и државе, и свега. Успостављамо друштвено-политички тајмлајн, говорећи о квир ликовима у некада југословенском, а сада у српском филму“, објашњава Драган Јовићевић, аутор филма.

Седамнаести Белдокс ће бити затворен у среду, доделом награда најбољима и пројекцијом документарца Филм је променио свет Дарка Бајића и Синише Цветића, о једном од наших највећих филмских аутора, Миши Радивојевићу.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије