Читај ми!

Овогодишња додела Златног глобуса у знаку феномена „Барбенхајмер“

Додела Златних глобуса одржаће се 81. пут у хотелу Беверли Хилтон на Беверли Хилсу, у Лос Анђелесу. На листи номинација води глобални феномен „Барби“ Грете Гервиг са 10, а на другом месту је „Опенхајмер“ Кристофера Нолана са осам номинација.

Овогодишња додела Златног глобуса у знаку феномена „Барбенхајмер“ Овогодишња додела Златног глобуса у знаку феномена „Барбенхајмер“

Додела Златних глобуса која ће се емитовати уживо на Си-Би-Есу и стримовати на Парамаунт плусу, води комичар Џо Кој који је за ову улогу одабран пре две недеље.

Организатори су у петак најавили читав низ звезда које ће бити присутне као презентери на догађају, укључујући Аманду Ајфред, Америку Фереру, Анџелу Басет, Анету Бенинг, Бена Афлека, Данијела Калујаја, Дона Чилда, Дуа Липу, Елизабет Бенкс, Флоренс Пју, Џареда Лета, Џоди Фостер, Кевина Костнера, Мета Дејмона, Мишел Јео, Опру Винфри, Орланда Блума, Вила Фарела…

Номинације у 26 категорија објављене су почетком децембра, а према концепту уведене су и две нове – Најбољи блокбастер (највећа зарада филма на благајнама) и Најбоља извођење у стенд-апу.

Свака категорија сада има по шест номинација уместо пет, а за њих гласа око 300 филмских новинара.

За најбољи филм у категорији драме номиновани су Анатомија пада, француске редитељке Жистин Трије, Убице цветног Месеца, Мартина Скорсезеа, Маестро, Бредлија Купера, Опенхајмер, Кристофера Нолана, Прошли животи, Селин Сонг и Интересна зона, Џонатана Глејзера.

У категорији најбоље филма мјузикла или комедије номиновани су Барби, Грете Гарвинг, American Fiction, Корда Џеферсона, Ер, Бена Афлека, The Holdovers, Александера Пејна, May December, Тода Хејнса и Јадна створења. Јоргоса Лантимоса.

Од телевизијских серија прва на листи по броју номинација је последња сезона серије Наследници, са девет, а Медвед и Only Murders in the Building имају по пет номинација.

Глобуси би могли додатно да учврсте битку за Оскара за феномен „Барбенхајмер“ уколико оба филма буду проглашена за најбољи у својим категоријама. Ова два блокбастера ће се директно сукобити у три категорије: редитељ, сценарио и споредни глумац (Роберт Дауни Џуниор и Рајан Гослинг). Нолан ће можда добити за режију, док би Барби могла да добије Глобуса за сценарио и Гослинга.

С друге стране, Глобуси су познати по томе што иду својим путем. Ако одлуче да не размишља у складу са „Барбенхајмеровом” линијом, то би могло да користи двојици конкурената: криминалистичком трилеру Мартина Скорсезеа Убице цветног Месеца и оригиналним научно-фантастичним Јадним створењима Јоргоса Лантимоса.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије