Читај ми!

ЕКСКЛУЗИВНО

Изабел Ипер за РТС: Филм је велика сила, верујем у њега, у редитеља, нечију мисао, надахнуће, визију

Док Холивуд штрајкује, на јубиларном 80. Венецијанском фестивалу доминирају звезде европског филма. Највећа међу њима је француска дива Изабел Ипер која је ексклузивно говорила за РТС.

Неуморна је и након пет деценија богате, инспиративне каријере која покрива широк спектар жанрова од драма, трилера до комедија. Неодовљиво харизматична Изабел Ипер, позната по емоционалној повезаности са својим ликовима, у најновијем филму Сидони у Јапану гледаоца води на путовање самооткривања.

Муза великих редитеља Шаброла, Ханекеа, Верховена и нашег Александра Саше Петровића, одувек је тежила да ради са редитељкама. Францускиња Елиз Жира одвела је у Јапан, поверивши јој лик књижевнице која након трагичног догађаја утеху и одговоре тражи у мирним пејзажима земље излазећег сунца.

У ексклузивном интервјуу за РТС, Изабел Ипер објашњава на који начин се суочава с културним и језичким изазовима када снима у иностранству: „Филм Сидони у Јапану о томе говори. Постоји комичан аспект филма на тему културних разлика и начина на који им се Европљанка у Јапану, земљи са јаком традицијом, прилагођава“.

Према речима Изабел Ипер, јунакиња филма то ради префињено, никада презриво или непријатно. „Само се подвлаче ситне разлике које дају шарм у откривању нове земље. Претходни филм који сам снимила у Јужној Кореји, такође симпатично приповеда о тој трапавости коју понекада доживиш у непознатој земљи.“

Филмски жанрови и начин приповедања значајно су еволуирали током каријере цењене глумице.

Говорећи о прилагођавању променљивим трендовима у кинематографији Иперова истиче да се за њу то своди на људе које бера за сарадњу: „Мислим да је редитељ кључни део ансамбла. Верујем у редитеља. У нечију мисао, надахнуће, визију. Свака је визија, наравно другачија, сваки пут је као први пут. Морате веровати у филм. Филм је велика сила. Много ме надахњује и као глумицу и као гледаоца“.

Са више од сто филмова у каријери, надахнула је многе редитеље, нове генерације глумица, али и модне креаторе. Као кључ успеха издваја радозналост.

„Веома сам радознала. Волим да вирим кроз кључаоницу. И да све видим. Радозналост вам даје много енергије“, истакла је филмска звезда.

Изузетна филмографија Изабел Ипер која је са Александром Сашом Петровићем крајем 80-их снимила Сеобе, чију смо дигитално рестаурирану верзију гледали на овогодишњем ФЕСТ-у, обухвата различите аспекте људске природе и дубоко емотивне приче.

Константно презентујући свестраност кроз улоге које су јој донеле готово сва престижна признања, постала је икона филма 20. и 21. века.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару