Читај ми!

„Несврстани“ и „Филмске гериле“ подсећају на 62. годишњицу почетка Покрета несврстаних

Пре 62 године у Београду је на данашњи дан одржан први самит Покрета несврстаних. У то име, дугометражни документарни филмови „Несврстани“ и „Филмске гериле“ редитељке Миле Турајлић поново су на репертоару Дворане Културног центра Београда.

Документарни диптих Миле Турајлић, који чине филмови Несврстани и Филмске гериле, премијерно је приказан на Фестивалу ауторског филма у новембру 2022. године. Награђен је Златном ареном на фестивалу у Пули.

„Диптих покрива период настанка Покрета несврстаних, улогу коју је Југославија имала у тој идеји и заправо прати догађај који су довели до тог чувеног самита који је почео на данашњи дан 1961. године у Београду“, каже редитељка.

Припреме за филм, који је настао у сарадњи са Филмским новостима, трајале су седам година.

Цела прича базирана је на једном невероватном фонду материјала који се налази у Филмским новостима у Београду, који можемо да назовемо неком врстом збирке Несврстаних. То су заправо материјали које су њихови сниматељи правили за почетак пратећи председника Тита на његовим чувеним путовањима 'Галебом' по Азији и Африци, а након тога као гест југословенске помоћи новонасталим афричким земљама и, што је занимљиво, ослободилачким покретима у Африци“, објашњава Турајлићева.

Према њеним речима, није била свесна у какав посао улази, а најзанимљивије јој је било то што је имала невероватну прилику да сарађује са последњим живим сниматељем Филмских новости, Стеваном Лабудовићем, кога је упознала кад је имао 87 година.

„Стеван био сниматељ додељен да прати председника Тита. Дакле, то су његови материјали. И сигурно у свим тим материјалима мени су били најзанимљивији неупотребљени материјали првог Самита које је он снимао. И једна врло посебна подзбирка која се чува у Филмским новостима материјали које је снимио током Алжирског ослободилачког рата, као сниматељ који је послат од стране председника Тита да подржи Алжирску ослободилачку војску и њихову борбу против француског колонијализма у Африци. То су најчаробнији материјали“, нагласила је Турајлићева.

Говорећи о публици којој је наменила филм, редитељка наглашава да јој је изузетно важно да се тема Несврстаних пренесе на нову генерацију, која такође расте у свету који је подељен на два дела, где им прича о потенцијалном трећем путу никада није испричана.

Одувек сам имала жељу да направим документарни филм о Несврстанима, али нисам сањала да ћу упознати некога ко ће ми заправо бити водич кроз ту причу и да ћу кроз Стеванове филмске материјале и његов живот заправо моћи на, рекла бих, топао, људски начин да приближим то шта је била идеја Несврстаних неким младим људима“, поручила је редитељка.

четвртак, 27. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару