Читај ми!

Почео Филмски фестивал у Венецији

Почела чувена Мостра, најстарији Међународни филмски фестивал у Венецији. У конкуренцији за награду Златни лав наћи ће се 23 остварења.

Почео Филмски фестивал у Венецији Почео Филмски фестивал у Венецији

Пре годину дана, Венецијански филмски фестивал је имао довољно звезда да надмаши чак и Кан, али на јубиларно 80. издање фестивала ове године значајно ће утицати наставак штрајкова Удружења филмских глумаца и Савеза америчких писаца, пошто је синдикат глумаца наложио својим члановима да не раде са медијима за све филмове студија против којих се води кампања.

То доводи Венецију у невољу, јер је до сада Мостра била ексклузивно место за холивудске студије да открију нове наслове за предстојећу сезону. Неколико великих глумачких имена је чак добило посебне дозволе да се појаве у Венецији.

Штрајк глумаца је Венецију већ коштао оригиналног премијерног филма Изазивач Луке Гвадањина, пошто је МГМ одложио излазак филма за пролеће. Фестивал ће отворити филм редитеља Едоарда де Ангелиса Comandante, истинита прича о команданту италијанске подморнице у Другом светском рату који је од потапања спасао белгијске морнаре чије је брод торпедован.

Венеција је и раније доказала да може да се прилагоди неповољним околностима, као и у време пандемије, тако да је овогодишња постава и даље веома примамљива, са познатим редитељским и глумачким именима.

Овогодишњи програм укључује два филма о плаћеним убицама: нови трилер Дејвида Финчера The Killer, са Мајклом Фасбиндером у главној улози, и Hit Man Ричарда Линклејтера у коме глуми Глен Пауел, који је уједно и косценариста.

Јоргос Лантимос се појављује са новим филмом Poor Things, у коме Ема Стоун глуми сексуално радознало Франкенштајново чудовиште. И Бредли Купер представља свој други редитељски рад – филм Maestro у коме уједно и тумачи лик композитора Леонарда Бернштајна, поред Кери Малиган као Бернштајнове жене Фелисије, а његова одлука да носи протетски нос већ је изазвала контроверзе у јавности.

Елвис База Лурмана био је велики хит прошле године, али како ће та прича изгледати кроз објектив Софије Кополе која ставља у центар пажње жену Елвиса Преслија у филму Присила, у коме су Кејли Спејни, као млада Присила Пресли, и звезда Еуфорије Џејкоб Елорди, као Елвис.

Ава Давернеј је адаптирала књигу Изабел Вилкерсон Caste за свој нови филм Origin, у којем главну улогу тумачи Аунџану Елис. Мајкл Ман је успео да обезбеди изузеће од синдиката и омогући глумачкој екипи да у Венецији промовише филм Ферари у коме Адам Драјвер тумачи аутомобилског магната Енца Ферарија, који ће се око Божића појавити у биоскопима.

Две године након објављивања свог Оскаром награђеног остварења Повези ме, редитељ Рјусуке Хамагучи се враћа на фестивале са Зло не постоји (Evil Does Not Exist), који је настао као кратки кратки филм без дијалога и постао дугометражни филм о климатском колапсу. А два месеца након што је објавио свој дугометражни Asteroid City, редитељ Вес Андерсон се одлучио за нешто краће остварење The Wonderful Story of Henry Sugar, 37-минутном адаптацијом Роалда Дала за Нетфликс.

Хармони Корин је премијерно приказао свој највећи филм Spring Breakers у Венецији 2012. године, а вратиће се са мистериозним Aggro Dr1ft, у којем глуми репер Травис Скот, а снимљен је искључиво помоћу инфрацрвене фотографије. Корин није једини редитељ који експериментише. Пабло Ларајн, редитељ филмова Џеки и Спенсер, оставио је диве по страни да сними El Konde, црно-белу бајку у којој замишља чилеанског диктатора Пиночеа као вампира крвопију.

Венецијански фестивал се одлучио и да преузме ризик када су у питању три аутора и премијерно приказује: Dogman Лука Бесона који је оптужен за сексуални напад, али га је суд ослободио, филм Палата Романа Поланског, осуђеног за незаконит однос са малолетницом, и Coup de Chance Вудија Алена, који је негирао оптужбе Дилан Фароу, његове усвојене ћерке, за сексуално злостављање.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару