Читај ми!

Светко Ковач, сценариста серије: „Друг Марко“ осветљава још једно поглавље историје Југославије и Србије

Све што сте хтели да знате о Александру Ранковићу, а нисте имали кога да питате, рећи ће вам РТС – најава је нове серије „Друг Марко“, чије ће прва епизода бити емитована 29. августа на Првом програму. На која питања серија нуди одговоре, за Културни дневник говори сценариста Светко Ковач.

Серија ће испратити преломне тренутке у животу Александра Ранковића пре, за време и после Другог светског рата.

Да ли прва епизода, односно да ли причу започињете његовим животом пре Другог светског рата, када је заправо добио то шифровано име Друг Марко?

– Серија почиње причом о Александру Ранковићу у време када он са 15 година постаје синдикални руководилац, односно када се у почетку бави радничким и синдикалним питањима. Касније, 1928. године, постаје члан Комунистичке партије Југославије. Односно, већ 1929. године је био ухапшен и осуђен на шест година затвора које је издржао.

Дакле, та прва епизода прати Ранковићев живот између два рата, односно пред Први светски рат и његово укључивање у партијски рад. Односно, 1937. године он постаје секретар покрајинског комитета Комунистичке партије Југославије за Србију. И тада, уместо надимка 'илегалац Лека', добија илегално име 'Друг Марко'. И од тада је он практично, све до Брионског пленума, Друг Марко.

Због чега сте одлучили да у центру ваше списатељске пажње буде Александар Ранковић? Каква је заправо он био личност?

– Александар Ранковић је главна личност ове серије, међутим, поред њега појављују се и многе друге личности из политичког живота тадашње Југославије, односно Србије. То је пре свега однос Ранковића и Тита, односно Ранковића и Крцуна, Ранковића и Благоја Нешковића, Ранковића и Ћосића, Ђиласа и тако даље. Дакле, ми кроз серију приказујемо у ствари, неке преломне тренутке у историји Југославије и у историји Србије из тог периода.

Кључна Ранковићева карактеристика је конспиративност. Он сам за себе каже, 'Бог ме је створио да ћутим и ћутаћу све док интереси партије то буду захтевали'. Он је имао две ствари према којима се оријентисао. Прва ствар је Тито и једна оданост према Титу, а друга ствар је партија. И он чак кад је смењен на Брионском пленуму, кад њега поп Владо Зечевић пита шта ћеш сада да радиш, он каже: 'Не знам, видећу шта каже партија'.

Рекли сте да сте имали низ заиста занимљивих саговорника. Кажете да ће серија обиловати различитим документима, нека од њих су ексклузивна. Па можете да откријете шта ће бити ексклузива?

– Имамо на пример двојицу саговорника које заједно имају више од 200 година. Један је генерал Мишковић који је био шеф техничке комисије и шеф Војне службе безбедности и који износи своја сазнања о тим догађајима, а други је Милисав Миса Лукић који је био министар унутрашњих послова Србије пре Брионског пленума, односно заменик савезног министра унутрашњих послова у време Брионског пленума који такође износи сведочење о тим догађајима.

У играно-документарној серији Друг Марко Александра Ранковића тумачи Небојша Дугалић, у млађим данима Павле Чемерикић. Славку Ранковић игра Ваја Дујовић.

У осталим улогама су Драган Вујић Вујке (Јосип Броз Тито), Радомир Николић (Слободан Пенезић Крцун), Хаџи Ненад Маричић (Добрица Ћосић), Милица Јаневски (Зина Пенезић Белић), Миливој Петровић (Мића Ранковић), Ђорђе Кадијевић (Слободан Ранковић), Александар Срећковић Кубура (Иван Гошњак), Владан Дујовић (Едвард Кардељ), Владан Гајовић (Коча Поповић) и многи други.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару