Читај ми!

"Југо" на путу америчког сна – филм о чувеном аутомобилу

Документарни филм „Југо иде у Америку“, редитеља Филипа Грујића снима се током овог лета . Филм прати екипу која путује у старом аутомобилу марке „југо“ дуж целе Америке.

Југо је био проглашен за најгори аутомобил у историји  САД, а данас је егзотична појава и  привлачи пажњу где год се појави, па многи сматрају да живи живот рок звезде.

У скајп укључењу у Јутарњи програм РТС-а, из Де Мојина у Ајови у Америци, Филип Грујић, редитељ филма и Алекса Борковић, директор фотографије објаснили о каквом се пројекту ради.

„Почевши од Њујорка, запањујуће нам је било колико је људи реаговало на југа, то нисмо очекивали, нарочито не да се сећају југа, препознају  га клинци“, истакао је Алекса Борковић.

Како је навео редитељ филма, југо је некада био најгори ауто, мада то никада није званично речено, нема више негативних осећања када га људи примете. Обично се сете да је овај аутомобил имао неко кога познају. Људи прилазе, желе да се сликају са аутомобилом. Неки питају да ли ће „југо“ стићи до западне обале.

„У Алову смо дошли из Нешвила, игром случаја, јер су се двојица момака, која су деведесетих  дошла у Америку из Босне, понудила да нам бесплатно поправе мењач на југу. У Охају смо имали Американца који нам је поправио југа, а има само 28 година “, рекао је редитељ.

„Урадили смо интервју са Тонијем Сибинером који је био главни за увоз југа у Америку“, рекао је Алекса.

„Радићемо са Џејсоном Вујићем, историчаром, који је написао књигу, затим са Миром Керфортом који живи у Невади, који је први увезао југа. Нисмо очекивали да ћемо срести толико људи који знају за југа или су возили југа. За мене је ово остварење америчког сна који је прозрачан и бушан. Ово је једна врста приче о жељи и младости са тражењем себе кроз путовање, прича о младости“, рекао је редитељ филма Филип Грујић.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије