Читај ми!

"Петровачка цеста", ауторке Тихане Бајић, премијерно вечерас на РТС 1 у 21.50 часова

Двадесет осам година прошло је од злочина на Петровачкој и Приједорској цести, када су припадници хрватског ратног ваздухопловства гранатирали избегличку колону која је већ напустила Хрватску. У првом нападу, 7. августа страдало је десеторо цивила, међу којима четворо деце, у другом, на данашњи дан – још троје људи. За ракетирање колоне до данас нико није одговарао.

О злочину који скоро три деценије шокира јавност говори документарни филм РТС-а Петровачка цеста, који ће се премијерно емитовати вечерас у 21.50 на Првом програму РТС-а. Ауторка филма Тихана Бајић истакла је да ово јесте злочин на који се подсећамо сваког 7. и 8. августа, када се обележава акција „Олуја“.

„Радећи на овом филму схватила сам да не знају сви људи како се десио овај злочин. Све то моћи ће да се сазна у документарном филму који се вечерас приказује на Првом програму РТС-а у 21.50 часова. Реч је злочину који су починиле јединице хрватског ратног ваздухопловства. Ракетирали су колону која је већ била у Босни и Херцеговини и није представљала никакву претњу. У првом налету страдало је десет цивила, а међу њима је било четворо деце. Оно што је заиста страшно јесте да троје од њих четворо, у том тренутку, није било са својим родитељима. Родитељи су за њихову погибију сазнали преко телевизије, а неки од пријатеља. То је било заиста страшно. Вечерас ће филм емитовати и РТ Републике Српске", истакла је Тихана Бајић.

Како ауторка филма истиче, у филму говори десет саговорника, али причу носи Јованка Вуковић, жена која је у том нападу на колону изгубила сина и супруга. Други саговорник је Саво Стеља, дечко који је тада изгубио оца и деду, а касније је изгубио мајку, која је била у деветом месецу трудноће.

„Није било тешко доћи до архивског материјала, јер смо као саговорника имали сниматеља Милорада Зорића, који се први затекао на лицу места и направио снимке. Тада је радио за агенцију Ројтерс. Био је веома љубазан да нам тај материјал уступи, а пристао је и да говори о догађају“, навела је ауторка филма.

Истиче да људи верују и надају се правди, нарочито од прошле године када је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло оптужницу против четворице пилота.

„Хрватска је порицала да се овај злочин догодио до 2012. године, када су у једном војном часопису објављени сви прелети хрватског ратног ваздухопловства. Од тада се злочин не пориче, али Хрватска жели да заштити пилоте. Кажу да Србија нема право да подиже оптужницу“, указала је Бајићева.

Много је чланова екипе, неки од њих су – директор фотографије Милан Ракић, редитељ Филип Чоловић, сниматељи Дарко Бурсаћ и Милан Станић, Срђан Бајски био задужен за тон, Надица Ненадовић, продуценткиња и Бојан Филиповић монтажер.

„Надам се да ће правда бити задовољена“, истакла је ауторка филма Петровачка цеста Тихана Бајић.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару