Читај ми!

„Опенхајмер“ – филм Кристофера Нолана о творцу атомске бомбе, у биоскопима од 21. јула

У Њујорку је недавно одржана америчка промоција новог филма Кристофера Нолана „Опенхајмер“ о контроверзном теоријском физичару Роберту Опенхајмеру који је надгледао развој прве атомске бомбе употребљене током Другог светског рата. Премијера филма „Опенхајмер“ заказана је за 21. јул.

Опенхајмер је биографски трилер, за који је сценарио написао, продуцирао га и режирао Кристофер Нолан. То је његово 12 остварење. Заснован је на књизи из 2005. године Амерички Прометеј коју су написали Кај Берд и Мартин Џ. Шервин, награђени Пулицеровом наградом.

Главну улогу тумачи британски глумац Килијан Марфи, а у глумачкој постави су и Емили Блант, Мет Дејмон, Роберт Дауни Џуниор, Џош Хартнет, Кејси Афлек, Рами Малек, Кенет Брана. После првог читања сценарија Емили Блант и Мејт Дејмон су сумњали у амбицију редитеља и његову спремност да сними тај филм.

„То је тако амбициозна прича коју треба испричати. Читајући сценарио помислио сам да је сјајан, али сам се упитао, како ће га Нолан реализовати, био сам радознао. Идеје су велике, има много детаља у сценарију, занимало ме је како ће то на крају испасти“, каже Мет Дејмон.

„Улога коју тумачим није лака за играње. Саосећала сам са јунакињом. Такве жене су рођене за велике интелектуалне напоре, а не да буду домаћице и да пеглају. Морала сам да се сродим са женом из педесетих година која је домаћица. Она је била поносна на мужа, научника Опенхајмера, није га се одрицала због онога што је радио, била је веома присутна у његовом животу“, наводи Емили Блант.

Роберт Опенхајмер је био на челу Менхетн пројекта у оквиру којега се развијала атомска бомба током Другог светског рата. Он је то радио уз помоћ и знање великог броја људи из редова војске, са универзитета и из администрације.

Роберт Дауни Џуниор игра лик бившег директора америчке Комисије за атомску енергију, Левиса Штрауса.

„Контекст је изузетно битан када је реч о времену развијања пројекат Менхетн, потреби за њим. Можете прочитати много података који га подржавају. Независно од тога, може се расправљати о разлозима, али је овде изнета једна хладна и груба истина. Редитељ Нолан и ми на неки начин позивамо гледаоце да буду укључени у ту медитацију, гледају филм који је и забаван и трилер, то је оно што се спаја у једном филму“, наглашава Роберт Дауни Џуниор.

После рата Опенхајмер је био директор америчке Комисије за атомску енергију задужен за успоравање трке са Совјетским Савезом у нуклеарном наоружању. Године 1954. проглашен је комунистом због своје везаности за различите групе. Сменила га је федерална администрација па је наставио допринос науци као професор и теоретски физичар током изгнанства.

Имао је три номинације за Нобелову награду за физику од 1946. до 1967. године, али је није добио. Преминуо је 1967. године.

понедељак, 24. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару