Читај ми!

Мотовун филм фестивал одлази из Мотовуна - још овог лета у шармантном истарском градићу

Први пут ове године, после безмало четврт века, фестивал ће се одржати не само у шармантном истарском градићу, већ и у планинском насељу Петеховац у Горском котару. Од следеће године, фестивал ће се коначно опростити од Мотовуна и променити име. Време је за радикалну концептуалну промену, закључили су организатори Мотовун филм фестивала.

Како је на конференцији за новинаре у Љубљани рекао директор фестивала, Игор Мирковић, новом локацијом желе да понуде повлачење у природу, далеко од градског живота, високих температура и пре свега од – масовног туризма.

Према Мирковићевим речима, после четврт века констатовали су да је „крај једне ере" и одлучили да је време за промене, јер су већ неко време осећали да их треба направити.

Тако ће се филмски фестивал у Мотовуну одржати од 22. до 24. јула на локацији на којој се одржава од 1999. године, а у Горском котару од 26. до 29. јула у планинском центру Петеховац изнад Делница на добрих хиљаду метара надморске висине.

У том духу желе да публици представе филмове у новом руху, који ће бити комбинација излета на планину и филмског фестивала.

Чини им се да је локацију на којој су били до сада велики туристички развој одвео толико далеко да за фестивал више нема места.

„Мотовун се развија у свом правцу, а ми се развијамо у свом"

„Зато следеће године више неће бити фестивала у Мотовуну. Поштујемо њихово право да сами бирају правце свог развоја. Тражимо и начине за сопствени развој, а да бисмо правили добар фестивал, као и до сада, потребан нам је нови простор“, рекао је Мирковић. 

Он је додао да ће овогодишње издање бити велики тест, тек тада ће моћи са сигурношћу да кажу како даље.

Селекторка програма Милена Зајовић рекла је да је ове године имала осећај да бира филмове за два фестивала. То су потпуно различите локације, од којих је једна веома позната и знају шта их чека, док је друга потпуно нова и непозната. Она је нагласила да програм на обе локације неће бити исти и да ће неко ко жели да погледа све филмове фестивала морати да посети и Мотовун и Петеховац.

У Мотовуну ће фестивал бити отворен филмом Акија Кауризмакија Отпало лишће, који, према речима селектора програма, има и неку симболику, будући да је Кауризмакијев филм и отворио фестивал 1999. године, па се тако, после четврт века, затвара круг. 

У Петеховцу ће филмски програм отворити италијански филм Sicita (Суша) редитеља Паола Вирзија, дистопија смештена у Рим у време велике несташице воде. Фестивал ће закључити и дистопијски филм Ресет, редитеља Роберта Хлоза.

За мање европоцентризма на филмским фестивалима

Како је рекао селектор програма, овогодишњи програм укључује филмове награђене на европским фестивалимаали, поред тога, у географском смислу, ове године имају најшири дијапазон филмова до сада, с филмовима из Израела, Јапана, Индије, Казахстана...

Муње: опет!

Међу филмовима који ће бити приказани, истакла је хрватске филмове Хотел Пула редитеља Андреја Коровљева и Ескорт редитеља Лукаса Ноле, који је преминуо прошле године. Редитељ Радивоје Андрић снимио наставак култног филма Муње из 2001. под називом Муње: опет! а оба ће бити приказана на фестивалу.

У главном програму биће приказан укупно 21 филм. Оцењиваће их жири који чине глумица Барбара Нола (Хрватска), редитељка и глумица Тијана Зинајић (Словенија) и сценариста и редитељ Пјер Жалица (БиХ). 

Фестивал ће понудити и музички програм. Према Мирковићевим речима, у Матовуну ће наступити ди-џејеви, јер ће се филмске пројекције одвијати до касно у ноћ, а у Петеховцу ће се завршавати раније, па је за свако вече планиран и концерт. На Петеховцу ће у пратећем програму бити и туре по околини, радионице и предавања о природи.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару