Читај ми!

Премијера документарног филма „Млавски корпус – заборављена прича“

У Центру за културу у Пожаревцу, премијерно је приказан документарно-играни филм „Млавски корпус – заборављена прича“, која прати развој, једне од највећих војних формација у Србији током Другог светског рата. Сценариста и редитељ филма је новинар РТС-а, Новица Савић.

Снимање филма, трајало је више од годину и по дана. Са документацијом, уз консултације са историчарима и хроничарима, као и са потомцима, аутор филма пажљиво је припремао дело, које приказује мање познат део историје Србије.

„Овај филм није ревизија историје, није нека нова историја, ово је просто осветљавање оног дела историје који је био деценијама у тами. Филм је у највећој мери базиран на саслушању Синише Оцокољића Пазарца, на једном документу, записнику са његовог саслушања из 1954. године од стране УДБЕ, и то је био темељ овог филма“, наводи сценариста и редитељ, Новица Савић.

Млавски корпус био је корпус Југословенске војске у Отаџбини који је обухватао хомољски, рамски, млавски, пожаревачки и моравски срез током Другог светског рата.

Командант корпуса био је капетан Синиша Оцокољић Пазарац, чија судбина илуструје борбу припадника Равногорског покрета против немачког окупатора, али и партизанских јединица.

„Остало је забележено да је ослобођен Петровац од Немаца и Бугара. Пожаревац је ослобађан, Градиште да је ослобађано. Ми смо се у филму потрудили да прикажемо младим генерацијама да сазнају да је и други покрет био антифашистички, да је дао одређене жртве јер леви покрет је пребројао све своје жртве, десни још није пребројао своје жртве у Млавском срезу“, објашњава хроничар из Каменова Аца Гера Животић.

У стварању филма, учествовали су чланови глумачког ансамбла позоришта „Драгољуб Милосављевић Гула“ из Петровца на Млави, као и мештани Каменова, Добрња, Бистрице ,Везичева и Великог Лаола.

„Морали смо да уђемо, да прочитамо, да сазнамо доста о лику, да видимо какве су околности, како је сам он то прживљавао“, истиче глумац Валентино Ољача.

Документарно-играни филм је подржао град Пожаревац, преко пројектног финансирања из области културе.

„Желели смо овом подршком за овај филм да наши људи, пре свега млади, али и старији, сазнају једну страну историје о којој се мало причало у нашем крају“, наводи члан градског већа задужен за културу, Дејан Крстић.

Једночасовни документарно-играни филм Млавски корпус-заборављена прича, биће емитован и на програму РТС-а.

недеља, 07. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару