Читај ми!

Ексклузивно за РТС

Жистин Трије, добитница Златне палме у Кану: Лични пакао, опсесија која ми се стално враћала

Трећи пут у историји Кана, Златну палму је освојила редитељка. Франуцускиња Жистин Трије, тријумфовала је на 76. филмском фестивалу са психолошким трилером „Анатомија пада“. Победница је ексклузивно говорила за РТС.

После Џејн Кемпион и Жулије Дикорно, Жистин Трије уписала се у канске анале. Уз то, захваљујући готово Хичкоковској мистерији која се претвара у судски процес – Анатомија пада, Златна палма је десети пут остала у Француској. Добијајући награду, редитељка је критиковала културну политику своје земље, јер сматра да од културе прави робу.

Шта је полазна тачка Анатомије пада, приче о породици која је сама себе уништила?

„Почела сам од тога какав би био мој живот, шта би се десило када би друштво сазнало детаље личног пакла кроз који сам пролазила.То је била опсесија која ми се стално враћала“, каже Жистин Трије.

Главну јунакињу, познату књижевницу која покушава да докаже невиност након трагичне смрти мужа, тумачи немачка и европска звезда Сандра Хулер, која је словила за фаворита за најбољу глумицу Кана.

Ваша смирена глума, филму даје емотивну снагу. Да ли је то и суштина лика који тумачите у Анатомији пада?

Свиђа ми се како говори истину, макар она и болела. Она се не извињава, она сноси одговорност за свој живот и не греши, као већина жена које се увек извињавају за оно што желе“, истакла је Сандра Хулер.

Хулерова игра и у екранизацији романа недавно преминулог британског писца Мартина Ејмиса Зона интереса о страшном погледу на пакао Аушвица преко ограда раскошних кућа нациста.Филм у режији Џонатана Глејзера заслужено је освојио Гран при.

Заслужена је и Награда жирија додељена финском ветерану Акију Каурисмакију и његовој дирљивој романтичној причи о усамљеним људима на ивици егзистенције, Увело лишће, која враћа веру у хуманост. Невероватну искреност дочарали су бриљантни глумци.

Имајући у виду ову причу, има ли наде за човечанство?

„Само нам нада и преостаје у данашњем свету. Како још и од ње да одустанемо“, истиче глумица Алма Појсти.

„У овој причи, главни јунаци имају одговор, имају наду да ће наћи љубав“, наводи глумац Јуси Ватанен.

Контраст холивудског гламура и покретних слика као гласа обичних људи, обојио је 76. Кански фестивал чији ће се највећи хитови током године наћи пред овдашњом публиком.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво