Читај ми!

Филмски фестивал у Кану почиње упркос протестима синдиката

Светска премијера костимираног биографског спектакла „Жан ди Бари“, са Џонијем Депом у главној улози, означила је почетак најважнијег филмског фестивала на свету који се 76. пут одржава у Кану. У конкуренцији за Златну палму је 21 филм.

Струје ће бити у Кану, упркос најавама синдиката који протестују у Француској против пензионе реформе, па се на блештави црвени тепих враћају редитељи, ветерани Мартин Скорсезе, Вим Вендерс, Кен Лоуч, Тод Хејнс, Аки Каурисмаки, али и славна холивудска имена попут Џонија Депа, за кога је премијера историјске љубавне драме у којој оживљава лик контроверзног француског краља Луја XV и први пут глуми на француском, својеврстан повратак и одлучујући догађај у каријери након турбулентног животног периода.

Партнерка у филму му је француска глумица и редитељка Мајвен у улози Жан ди Бари, последње краљеве миљенице на двору у Версају.

А Кански фестивал одржава се у необичним околностима када у трци за Златну палму нема ниједног источноевропског филма. О остварењима који се такмиче за награде, одлучује жири предвођен двоструким канским победником Рубеном Естлундом.

„Пошто сам на челу жирија мислим да треба да направимо атмосферу у којој се нећемо надмудривати. Онда се промаши суштина. Зато желим да сви овде кажемо оно што мислимо, пратећи своје импресије, а онда ћемо лако доћи до заједничког образложења“, наводи шведски редитељ Рубен Естлунд.

Кански фестивал познат је по пажљиво бираном програму филмова који освајају Оскаре и Златне глобусе, али и по покретању великих филмских каријера, попут оне коју је у свету изградио двоструки кански победник Емир Кустурица.

Првог фестивалског дана у програмској целини Биоскоп на плажи нашао се дигитално рестауриран филм Подземље који је Златну палму освојио 1995. године, а чији је један од копродуцената био и РТС.

Повратник у Кан је редитељ Владимир Перишић, представник српске кинематографије у програму Недеља критике, чији ће филм Изгубљена земља овде имати светску премијеру.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се