Читај ми!

Овогодишњи 73. Берлинале политичан и без холивудских блокбастера и филмова стриминг платформи

После две године ограничења због пандемије, Међународни филмски фестивал Берлинале сада се враћа у своју уобичајену форму. Од 16. до 26. фебруара на програму је око 300 филмова у различитим секцијама.

Међу највећим филмским фестивалима, Берлинале важи за „најполитичнији“ и то жели да буде и ове године, кроз солидарност са људима у Украјини и Ирану. Филмови и дешавања у пратећем програму посвећени су тим земљама.

Година дана рата у Украјини

Поред светске премијере документарног филма Шона Пена Superpower, о украјинском председнику Володимиру Зеленском, и друга остварења баве се тешким стањем у Украјини. Међу њима је и документарни филм у режији Виталија Манског и Јевхена Титаренка Источни фронт, снимљен на фронту.

Поетски есеј Романа Љубија Гвоздени лептири као почетну тачку има обарање малезијског авиона МХ17 изнад источне Украјине 2014. године. Филм Пјотра Павлуса и Томаша Волског У Украјини, такође у документарној форми, према саопштењу фестивала, приказује „стварност у којој земља живи од 24. фебруара 2022. године“.

Подршка протестима у Ирану

Јафар Панахи, Агар Фархади и Мохамад Расулоф, као ранији добитници Златних медведа, доказ су да се Берлинале већ дуго залаже за иранске филмске ствараоце. Овогодишњи специјални програм између осталог укључује и подијсумску дискусију која се бави улогом филма и уметности на протестима „Жена, живот, слобода“ у Ирану.

Звезде на берлинском црвеном тепиху

Иако филмски фестивал Берлинале важи за мање галмурозан од фестивала у Кану или Венецији, овогодишња листа гостију на црвеном тепиху је импозантна. Ен Хатавеј, Питер Динклиџ и Мариса Томеј, који глуме у филму Ребеке Милер She Came to Me, који отвара фестивал, најавили су долазак на гала премијеру 16. фебруара.

На светску премијеру филма Голда, Гаја Натива, долази добитница Оскара Хелен Мирен. У том филму Мирен глуми бившу израелску премијерку Голду Меир за време Јомкипурског рата 1973. године.

Филм се приказује ван конкуренције, као и драма Тода Филда Тар, о измишљеној диригенткињи Берлинске филхармоније, који ће на фестивалу Берлинале имати немачку премијеру. За улогу у том филму Кејт Бланчет је управо добила Златни глобус и може да се нада Оскару у марту. Пре пројекције филма, Бланчет ће заједно са редитељем, својом колегиницом Нином Хос и филмским композитороим Хилдуром Гуднадотиром (Џокер) учествовати у разговору о стварању те награђиване музичке драме.

Глумачке легенде Џералдин Чаплин и Џон Малкович, који глуме у филму Seneca – On the Creation of Earthquakes, немачког редитеља Роберта Швенткеа, такође ће на фестивалу говорити о свом раду. Очекује се да ће црвеним тепихом прошетати и Вилијем Дефо, звезда психотрилера Inside, Василиса Катсуписа.

И на премијерама документарних филмова биће бројна позната имена. Глумац и редитељ Шон Пен долази на премијеру филма Superpower, док ће певач Боно бити на приказивању филма Kiss the Future, који говори о покушајима његове групе "U2" да скрене пажњу јавности на опсаду Сарајева током деведесетих година.

Boom! Boom! The World vs. Boris Becker је филм Алекса Гибнија о немачкој тениској звезди Борису Бекеру који је због неизмирених дугова 2022. године био у затвору у Великој Британији.

Режисер, продуцент и сценариста Стивен Спилберг ће 21. фебруара добити почасног Златног медведа за животно дело. Тим поводом на фестивалу ће бити приказано неколико његових филмова, међу којима су И.T. ванземаљац, шпијунска драма Мост шпијуна, снимљена у Берлину и његов актуелни филм Фабелманови.

Разноврсни филмски жанрови на такмичењу

У трци за главне фестивалске награде, Златног и Сребрног медведа је 19 филмова, међу којима је и филм Музика немачке режисерке Анђеле Шанелек у копродукцији Немачке, Француске, Грчке и Србије.

На програму су и други филмови немачких режисерки и режисера. Филм Ингеборг Бахман – Пут у пустињу режисерке Маргарет фон Трота је портрет аустријске песникиње и списатељице, док Кристијан Пецолд представља филм Црвено небо. Такмичарски део не укључује продукције великих америчких филмских кућа или платформи за стриминг.

Америчка глумица Кристен Стјуарт ове године је на челу међународног жирија, у којем су још иранско-француска глумица Голшифте Фарахани, немачка режисерка и сценаристкиња Валеска Гризебах, америчка продуценткиња Френсин Мејслер, режисер и продуцент из Хонгконга Џони То, као и ранији добитници Златних медведа, румунски режисер Раду Жуде (Bad Luck Banging or Loony Porn, 2021) и шпанска режисерка Карла Симон (Alcarras, 2022).

Церемонија доделе Златног и Сребрног медведа биће одржана 25. фебруара .

понедељак, 08. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару