Читај ми!

Филм „Звери“ са девет признања Гоја у главном такмичарском програму ФЕСТ-а

Шпански филм „Звери“ Родрига Сорогојена, који ће бити приказан у Главном такмичарском програму 51. ФЕСТ-а, доминираo је на 37. додели филмских награда Гоја, одневши кући девет одличја, укључујући и оно за најбољи филм и најбољег редитеља.

Филм Звери је дебитовао у Кану прошле године, на додели признања шпанске Академије за филм предводио је и по броју номинација, са чак 17, а кући је отишао са девет, укључујући и признање за најбољи филм и најбољег редитеља.

Филмска прича прати средовечни француски пар који се сели у мало село како би био у додиру с природом. Међутим, њихово присуство распламсава бес два житеља села до тачке отвореног непријатељства и шокантног насиља.

Филм је побрао награде на фестивалима у Сан Себастијану, Анталији, Токију, Алмерији, Чикагу, Хајнану и бројним другим светским фестивалима.

Осим две главне награде, Звери су освојиле шпанског еквивалента за Оскара и за најбољи сценарио, главну мушку улогу (Дени Меноже), споредну мушку улогу (Луис Сахера), фотографију, монтажу, оригиналну музику и звук.

Родриго Сорогојен је изјавио да је реч о „бајци заснованој на истинитом догађају“ и да су он и сценаристкиња, Изабел Пења, хтели да покажу данашњи „свеприсутни фанатизам, непостојање дијалога и потпуно неуважавање друге стране.“

Главне улоге тумаче Марина Фоа, Дени Меноше, Луис Сахера, Дијего Анидо, Мари Колом, итд.

У Главном такмичарском програму Феста налази се 15 остварења из 17 земаља, а Звери су на програму 28. фебруара и 2. марта.

Иначе, ово је четврто дугометражно редитељско остварење Родрига Сорогојена. Дебитовао је као коредитељ Осам састанака са Перисом Романом, а након тога је снимио такође хваљене и награђиване филмове Нека нам бог опрости, Пад краља и Мајка. За краткометражни филм Мајка био је номинован за Оскара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару