Читај ми!

Филм „Да ли сте видели ову жену?“ награда критике на фестивалу независног филма у Женеви

Остварење „Да ли сте видели ову жену?“ Матије Глушчевића и Душана Зорића, направљен у копродукцији "Non Aligned Films"-a и Радио-телевизије Србије, освојио је награду критике на 24. Међународном фестивалу независног филма "Black Movie" у Женеви, што је уједно и главна награда фестивала.

Black Movie фестивал настао је почетком деведесетих година с циљем да европској публици представи филмове настале у Африци. Фестивал је током година ширио хоризонте и данас приказује веома живу и вибрантну кинематографију из целог света често занемарену од стране комерцијалних и великих фестивала.

Главну награду фестивала доделује жири филмске критике и град Женева за изузетна и одважна филмска остварења која одликује искреност, ауторска храброст и велика кинематографска вредност.

Поводом награде у Женеви, Матија Глушчевић и Душан Зорић, редитељи филма, наводе да су веома срећни због освајања ове важне награде у Женеви.

„Нисмо могли боље да замислимо почетак ове године. Имали смо прилику да посетимо Женеву и фестивал и провели смо сјајно време тамо.“

Подсећамо да ће специјална пројекција филма Да ли сте видели ову жену? бити одржана у недељу, 5. фебруара у 20 часова у Дворани Културног центра Београда (ДКЦ) када ће са екипом филма бити одржан разговор.

Да ли сте видели ову жену? у 2022. години привукао је велику пажњу публике и филмске критике. Филм је освојио Гран-при „Александар Саша Петровић“ на 28. Фестивалу ауторског филма (ФАФ), а ауторима је припала и награда за најбољу режију на 15. Међународном филмском фестивалу у Бангкоку (Тајланд). Светска премијера одржана је на 79. Филмском фестивалу у Венецији на којем је Олга Кошарић, монтажерка овог остварења добила специјалну признање у категорији уметника до 40 година.

Да ли сте видели ову жену? је прича о средовечној жени Драгињи, која кроз три различита живота покушава да искочи из своје коже. Главну улогу у филму тумачи једна од најангажованијих глумица региона Ксенија Маринковић. У пратећим улогама појављују се Исидора Симијоновић, Борис Исаковић, Власта Велисављевић, Горан Богдан, Јасна Ђуричић, Радоје Чупић, Олга Одановић, Милица Михајловић, Ивана Вуковић, Милош Тимотијевић, Исидора Минић, Алеx Електра и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару