Читај ми!

Коме је Вера била проблем а коме хероина - почиње емитовање приче о четворострукој шпијунки

Прича се да је била четоврострука шпијунка која говори неколико језика, да је била самоуверена, крупноока заводница у мушком свету шијунаже, чак и да је упознала Хитлера - за шта нема доказа. О Вери Пешић пре и током Другог светског рата, филмску причу већ је видело око 80 хиљада биоскопских посетилаца, а сада ће и телевизијска публика. Серија од 10 епизода, трилер с елементима мелодраме, од вечерас - на нашем Првом програму викендом.

Када једна српска шпијунка отежа или олакша послове током светског рата свим странама, онда се о филму о Вери Пешић утисци дуго препричавају. Маштала је о животу из холивудских филмова, а сарадња са југословенском, немачком, француском и енглеском обавештајном службом није јој остварила снове.

У серију је стало још више интригантних догађаја уз дубље обрађене ликове.„Женски главни ликови су прилично ретки и у светском филму, нарочито у домаћем. У причама које се дешавају рецимо у историјској епохи као што је Други светски рат. У том смислу Вера Пешић јесте освежење. Мени је јако драго што смо успели да нађемо неки баланс између историјске Вере и неких фактуалних околности њеног живота, и оног нужног дела где смо ми морали у ствари да романсирамо причу и да је претворимо у фикцију", каже редитељ Недељко Ковачић.

Вера - фикција помешана са историјским чињеницама заснованим на истраживањима немачких и четничких извештаја, документације предратне краљевске војске и многих неформалних трагова.

Однос Вере Пешић и немачког обавештајца Карла Крауса, постаје део државних одлука и утиче на готово све важне догађаје у окупираној земљи.

„Морам да признам да сам осећала и велику одговорност, с обзиром на то да је она постојала, али са друге стране, постоји један елемент маште и фикције, и мислим да је на најбољи могући начин уклопљено. Ми стварно пратимо интимну причу једне жене током Другог светског рата. Мислим да ће та прича и цео тај њен живот добити сву своју пуноћу у ових 10 епизода телевизијске серије. Ја као глумица сам се реферисала на написане епизоде јер се ту добија онако једна хронологија догађаја, прича која је испричана од почетка до краја са безброј нових ликова у односу на филм, а они који су били на филму ће добити дубину, вишеслојност", изјавила је глумица Јована Стојиљковић.

Овде Карл Краус добија једну другу боју, односно додатну боју. То није само црни или бели лик, односно обојен у црно или белу боју - то је много дубљи човек са једном великом трагедијом унутрашњом и приморан је да ради то што ради", каже глумац Петар Зекавица.

Сваког викенда наредних пет недеља откриваћете коме је Вера будила незадовољство а коме била хероина у време када је свако морао да одабере страну.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару