Читај ми!

Кинотека годину завршава још једним рестаурисаним класиком

У оквиру програма Сезона филмских класика, Асоцијације европских филмских архива и уз подршку Европске комсије, у Југословенској кинотеци премијерно се приказује рестаурисана верзија филма „Клаксон“ Војислава Кокана Ракоњца. Нова копија вечерас се приказује у Сали Макавејев, али и на „Јутјуб“ каналу Кинотеке.

Већ трећу годину, европски пројекат који брине о филмском културном наслеђу, бесплатним пројекцијама привлачи млађе генерације, подижући свест о раду европских филмских архива, међу којима је и наша Кинотека.

Симболично, на дан прве филмске пројекције у Паризу, одржане 1895. освежени Клаксон придружује се мање познатим филмским бисерима Старог континента.

„Ракоњчево дело је изузетно значајно и битно и мислим да је Сезона филмских класика идеална прилика да се широка јавност, не само код нас него и у читавој Европи па и даље од тога упозна са стваралаштвом овог изузетно значајног аутора, који је нажалост прерано завршио своју каријеру, са 35 година Ракоњац је снимио шест целовечерњих играних филмова и два омнибуса и оставио траг на који желимо да подсетимо пре свега дигиталном рестаурацијом филма Клаксон који ће поново скренути пажњу на човека чије филмове такође желимо да рестаурирамо и након овога који нас представља у сезони Европских филмских класика“, истиче директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић.

Улоге за памћење те 1965. године одиграли су Милена Дравић, Бранка Петрић, Олга Спиридоновић, Беким Фехмију.

Црно-бела прича симболичног наслова Клаксон о групи отуђених људи уморних од цивилизације који уточиште проналазе далеко од града, актуелна је и данас.

„Моја порука свим гледаоцима за нову 2023. годину је да погледају што је могуће више филмова, али оних правих. Зато су кинотеке добра ствар и привилегија је средине која има кинотеку да понуди свима који су заинтересовани да се упознају са историјом филма на најбољи начин и на најдиректнији начин и зато користите то благо и ту могућност“, наводи Југослав Пантелић.

Нова сезона дигитално рестаурираних класика Југословенске кинотеке у 2023. обећава њихова нова ишчитавања, попут Паскаљевићевог филма Пас који је волео возове.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи