Читај ми!

Филму „Да ли сте видели ову жену?“ награда за најбољу режију на Међународном филмском фестивалу у Бангкоку

„Да ли сте видели ову жену?“ филм Матије Глушчевића и Душана Зорића освојио је награду за најбољу режију на управо завршеном 15. Међународном филмском фестивалу у Бангкоку. „Нисмо могли ни да сањамо да ћемо нашим филмом пронаћи публику на другом крају света“, прва је реакција награђених редитеља.

„Због своје храбрости да употреби ненаративни начин приказивања унутрашњег и физичког путовања жене кроз једну од најснажнијих глумачких изведби ове године, бескомпромисан у својим незаборавним сликама, у задивљујућем визионарском дебију, награда за најбољу режију заслужено иде српском филму Да ли сте видели ову жену?,“ наведено је у образложењу жирија који су чинили Едвинас Пукста, Бјанка Балбуена, Маи Мексаван и Ануча Бунyаватана.

„Већ дуго смо маштали о томе да посетимо Тајланд, али нисмо могли ни да сањамо да ће то бити са нашим филмом који ће пронаћи публику на другом крају света. Да будемо искрени, изненађени смо наградом с обзиром да је такмичарски програм састављен од 20 филмова који су били успешни на најзначајнијим светским фестивалима“, истакли су поводом награде која им је уручена у Бангкоку, Матија Глушчевић и Душан Зорић.

Да ли сте видели ову жену? тренутно се приказује у биоскопима у Београду и широм Србије.

Светска премијера филма одржана је на 79. Филмском фестивалу у Венецији на којем је Олга Кошарић, монтажерка овог остварења добила специјалну признање у категорији уметника до 40 година. На недавно завршеном 28. Фестивалу ауторског филма филм је освојио и Гран-при „Александар Саша Петровић“.

Да ли сте видели ову жену? је прича о средовечној жени Драгињи, која кроз три различита живота покушава да искочи из своје коже. Главну улогу у филму тумачи једна од најангажованијих глумица региона Ксенија Маринковић. У пратећим улогама појављују се Исидора Симијоновић, Борис Исаковић, Власта Велисављевић, Горан Богдан, Јасна Ђуричић, Радоје Чупић, Олга Одановић, Милица Михајловић, Ивана Вуковић, Милош Тимотијевић, Исидора Минић, Алеx Електра и други.

Душан Зорићи Матија Глушчевић студирали су филмску режију на Факултету драмских уметности у Београду, и до сада су се публици представили својим кратким филмовима Страно тело (2018) и Loop (2017), који су имали премијере у Венецији и Локарну.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару