Читај ми!

Бронза у Индији за серију Школског програма РТС-а „Да сам ја Мина“

На 16. интернационалном филмском фестивалу Чин у Индији (Chinh India Kids Film Festival) серија „Да сам ја Мина“ Редакције школског програма освојила је треће место. У категорији програма до 20 минута, испред Србије, на другом месту је програм са Новог Зеланда, док је прво место припало дечјем филму из Велике Британије. С обзиром на то да је у питању веома признат фестивал едукативних програма за децу и да су Индијци познати као изузетни познаваоци методологије учења кроз забаву, екипа емисије и Редакција школског програма поносна је на овакав успех.

Да сам ја Мина је кроз играно-документарну форму донела нови концепт серије која коментарише другу серију. Играна серија Мина прелази нивое отвара разна питања и ситуације кроз које пролазе јунаци серије, да би послужила као повод за разговор у документарној серији Да сам ја Мина, где деца из различитих школа говоре о својим искуствима и шта би радили да су на Минином месту.

„Посебно ми је драго што је овакав формат препознат на различитим фестивалима у Европи, а сада и у Индији, зато што смо покренули и неке важне теме као што су вршњачко насиље, комуникација, различитост, проблеми деце. Било је изазовно, а и забавно радити интервјуе са скоро стотину деце кроз кастинге и сама снимања, у чему нам је много помогла Гордана Мијалковић, дечји психолог. Заиста смо имали жељу да уђемо у њихов свет, као и да их покренемо да нам га представе искрено и отворено. Тренутно припремамо другу сезону игране серије, са којом верујем да смо и ми прешли следећи ниво и очекујем да ће наставити успех прве сезоне“, каже уредница серије Марија Тошић.

Редитељ Марко Јефтић истиче колико је оваква серија била важан задатак: „Било је изазовно пронаћи меру и прави комуникацијски тон и разбити предрасуду да едукативни садржаји морају да буду досадни. У професионалном смислу фестивалски живот серије на међународним манифестацијама пружио нам је охрабрење да ствари које се производе у Србији у далеко скромнијим условима могу, креативно и идејно, да стану на црту продукционо далеко супериорнијим серијама западних јавних сервиса“.

Екипа која је реализовала серију Да сам ја Мина:
Уредник серије: Марија Тошић
Продуцент: Драгана Богдановић
Драматург: Кристина Ђуковић
Стручни сарадник, психолог: Гордана Мијалковић
Монтажер: Иван Васић
Директори фотографије: Милан Ракић, Сима Дмитрић
Редитељ: Марко Јефтић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи