Читај ми!

Какве „Крајности“ нас очекују на Фестивалу аустријског филма

У Културном центру Београда под слоганом „Крајности“ од 22. до 25. септембра биће одржан Аустријски филмски фестивал.

Тематска, стилска и жанровска разноликост, фокус је овогодишњег фестивала, на ком ће бити приказано седам дугометражних остварења савремене аустријске филмске продукције. Његов мото су „Крајности“ – оне које нас у свакодневици окружују, а које су најмањи заједнички именитељ одабраних филмова.

„На крају се искристалисало ових седам филмова који су сви поприлично различити и не можемо их повезати у један део. Зато се и идеја фестивала зове 'Крајности', и баш зато све те теме које се обухватају у свим филмовима су од мигрантске кризе, потраге за идентитетом, размишљања о токсичним маглама који преовладавају читавом земаљском куглом, и наравно филм који затвара, Римини који је вероватно и најатрактивнији, који се бави жалом за младошћу једног острашћеног музичара и рок звезде из седамдесетих“, објашњава др Александар С. Јанковић, селектор Фестивала.

Фестивал свечано отвара редитељ Лудвиг Вуст са својим најновијим остварењем 3:30ПМ, у којем на емотиван начин испитује теме пријатељства, комуникације, технологије, историје и памћења уз примесе узнемирујућег хумора.

Гошћа фестивала је и Моника Вили, монтажерка, која је учествовала у настајању неколико аустријских добитника Златне палме и Оскара.

„Срећни смо што ће Лудвиг Вуст бити на отварању фестивала у Београду и Новом Саду, а посетиће и Факултет драмских уметности. Он је веома необичан редитељ филмова који нису високобуџетни, али је веома успешан, са бројним учешћем на међународним фестивалима. С друге стране, Моника Вили је монтажерка, која је до сада радила неке од најуспешнијих филмова аустријске кинематографије. Сарађивала је са Михаелом Ханекеом, Улрихом Сеидлом, чије ће последње остварење филм Римини представити на затварању у Београду“, наводи Адријан Фајкс.

Програм Аустријског филмског фестивала у Културном центру Београда почиње 22. септембра, дан касније у Културном центру Новог Сада, док ће нишка публика са аустријским остварењима моћи да се упозна у Синеплексу, од 24. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи