Читај ми!

Филму „Стриц“ гран при филмског фестивала у Херцег Новом

Гран при 35. Филмског фестивала у Херцег Новом Велика златна мимоза припао је филму „Стриц“ редитеља Давида Капца и Андрије Мардешића, „за подсећање да свака нација има свог оца, али и стрица“. Овом филму је припало и посебно признање – плакета „Зоран Живковић“.

Златна мимоза за најбољу режију припала је Соњи Тарокић за филм Зборница, уз коментар жирија: „кад напустиш учионицу, често завршиш у зборници“.

Награда за најбољи сценарио додељена је Тањи Шљивар и Милици Томовић за филм Келти, у којем је понуђен, како стоји у образложењу, маргарин за рођендански сендвич, бугарски виски за родитеље и бенседин за цело друштво.

Златна мимоза за најбољу женску улогу отишла је у руке, равноправно, Марини Реџеповић за улогу Ане Марије и Нивес Иванковић за улогу директорке Ведране у филму Зборница, јер „за танго је потребно двоје, а за улогу је потребна партнерка“.

Награда за најбољу мушку улогу припала је Предрагу Микију Манојловићу, за улогу стрица у истоименом филму, а у одлуци жирија стоји: „Толико пута смо га видели у улози потлаченог, ред је да се и он опусти у улози тлачитеља“.

Признање „Живко Николић“ за специјални допринос филмском изразу додељена је Јелени Станковић, за најбољу фотографију у филму Страхиња Бановић, јер „уз сваког успешног редитеља, стоји успешна сниматељка“.

Специјално признање жирија 35. Херцег Нови – Монтенегро филмског фестивала отишло је у руке редитељу Ивану Бакрачу, за филм Послије зиме, који је „генерацијски вапај за слободом“.

Златну мимозу за најбољи документарни филм жири је доделио филму Прилагођени, редитеља Дејана Петровића, који на друштвено прогресиван начин, уз употребу прецизне филмске нарације, „показује свет хуманости за који смо мислили да је аутсајдерски, а заправо прилика да публика прође кроз прилагођавање“.

У овој категорији додељено је и специјално признање филму Гнездо, редитеља Хлинур Палмасона, уз образложење да кроз минималистички диспозитив приказује дневник једног радосног детињства и чини да „заједно идемо ка уточишту којем сви тежимо“.

Златна мимоза за најбољи студентски филм припала је остварењу Планирање лета у режији Александру Миронеску, студента Националног универзитета за позориште и филм „I. L. Caragiale“ у Букурешту.

Жири је у категорији студентског филма доделио и специјална признања: црногорском аутору Андрији Мугоши за филм Јечам жела и Кармен Обрдаљ са бањалучке академије за остварење Кад јутро сване.

Награда жирија Федерације филмских критичара Европе и Медитерана – ФЕДЕОРА припала је филму Јахачи Доминика Менцеја, за аутентичан и потентан начин на који каналише регионалну реалност.

Плакета „Милан Жмукић“, о којој су одлучивали чланови фестивалске Дирекције и представник „Центар филма“ Београд, припала је Гордани Огурлић, дугогодишњој уредници филмског програма у ЈУК „Херцег-фест“, и новинарки и публицисткињи Витки Вујновић, за ангажман на Фестивалу од првог издања до данас.

Савет Фестивала је, у сарадњи са Црногорском кинотеком, Повељама захвалности наградио филмске монтажерке Соњу Пекић и Гину Паовић.

Награда за животно дело отишла је у руке редитеља Желимира Жилника, директора фотографије Бојана Базелија и глумице Весне Пећанац, а оне су уручене на отварању Фестивала.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи