Читај ми!

У филму „Повези ме“ осетићете дух Харукија Муракамија

На овогодишњој додели филмске награде Оскар за најбоље страно остварење проглашен је јапански филм „Повези ме“ у режији Рјусукеа Хамагучија, заснован на истоименој краткој причи Харукија Муракамија. Филмска публика и критика су једногласни – у филму се осећа дух писца.

Јапански филм Повези ме, овенчан најзначајнијим фестивалским и престижним наградама, заснован је на краткој причи Харукија Муракамија из збирке приповедака Мушкарци без жена.

Јунак филма је позоришни редитељ Јусуке који после смрти своје супруге припрема Чеховљевог Ујка Вању, за позоришни фестивал у Хирошими. Од организатора добија за шофера веома ћутљиву девојку која га кроз град вози његовим омиљеним аутомобилом.

„Одлична глума у филму издржала је критичарско око америчке публике. Она је морала да се саживи са ликовима друге боје коже и језика и прихвати их као себи блиске, људе са сличним слабостима и болом“, сматра редитељ Рјусуке Хамагучи.

Филмска публика и критика су једногласни – у филму се осећа дух писца Муракамија – заплет и однос између ликова је чудан, на први поглед њихове приче немају додирних тачака. Али, као у некаквој слагалици, чини се да је из сваког њиховог сусрета изашао део који се на крају савршено уклопио у целу слику.

Редитељ Хамагучи је намерно изабрао ћутање, вожњу, Хирошиму, Чеховљеву представу за лепу, ширу причу о проналажењу сврхе, о томе како се може наставити живот након губитка. У сећању гледалаца остају нежни односи међу ликовима и невероватно разумевање које су изградили између себе.

„Веома сам срећан што је овај филм превладао националне и језичке баријере и освојио срца много људи“, наводи тумач главне улоге Хидетоши Нишиџима.

Редитељ Хамагучи каже да је разлог за добијање Оскара можда и у томе што филм веома добро одражава време и да је, после смрти више од милион људи од ковида, филмска прича о животу након губитка вољене особе на неки начин допрла до људи.

„Харуки Мураками је писац који је представио Јапан свету, био је више пута кандидат за Нобелову награду за књижевност. Мислим да је заиста добро ако овај филм помогне да се његово име и дело још више прошире“.

Филм је већ добио бројне награде, међу којима и Златну палму за најбољи сценарио, британску награду за најбољи страни филм Бафта и Златни глобус за најбољи филм изван енглеског говорног подручја.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи