Читај ми!

Ако су вам досадили велики блокбастери, пробајте са финским филмовима

После паузе узроковане пандемијом Недеља финског филма поново је пред публиком. Под слоганом „Финске приче о љубави“ до 11. априла гледаћемо узбудљиве приче које стижу са севера Европе.

Неко воли холивудске блокбастере, али увек има и оних који више воле европске приче из живота. Пријатељи финског филма имају прилику да упознају осам најбољих и најузбудљивијих дела снимљених током протекле четири године. А реч је бескомпромисним, смелим филмовима признатих аутора које је публика и критика широм света, прихватала уз емоције снажне и чисте љубави.

„Филмови који су приказивани и награђивани на највећим светским фестивалима до неких комедија уврнутих са финим финским хумором које су намењене некој широј публици. Ако размишљам која је то нит која повезује све ове филмове то је љубав“, каже селектор фестивала Стефан Арсенијевић.

Провлачи се љубав и кроз горућу тему избеглица, о чему сведочи филм Аурора, шармантна и духовита романтична драма о налажењу „места под сунцем“. У Београд је довела старог знанца финског глумца и редитеља иранског порекла Амира Ескандарија који је пре одласка у Финску живео у Београду.

„Дошао сам 1986. с родитељима као емигрант. Памтим Кустурицу, Лепу Брену. Одавде сам отишао уочи распада Југославије. Имам најдивније успомене из школе где сам био добродошао. У Београду сам у избегличком кампу научио чак 4 језика јер сам био окружен људима из тридесетак земаља“, наводи глумац Амир Ескандари.

Биографске приче о иконама финске културе, бављење изазовима неолибералног друштва указују нам да финску кинематографију сагледамо као разнолику и отворену за сарадњу.

„Повезивање са малим кинематографијама и снимање копродукција, добар је начин да сарађујемо и стварамо као филмски професионалци. Наша политика је да балансирамо између познатих аутора и имена која тек долазе“, истиче Јана Пускала, шефица Међународног одељења Финског филмског фонда.

Будите спремни за финска филмска изненађења, уз мало нордијске сете и оригиналног хумора.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи