Читај ми!

„Валтер брани Сарајево” – антологијски филм слави пола века

Антологијски филм југословенске кинематографије „Валтер брани Сарајево” слави пола века. Филм Хајрудина Крвавца имао је око милијарду и по гледалаца на овим просторима, а у Кини више од једанаест милијарди.

На данашњи дан 1945. године у Сарајеву је погинуо Владимир Перић Валтер, херој Другог светског рата, партизански обавештајац по чијим подвизима је снимљен блокбастер тог времена, узбудљиви акциони шпијунски филм.

Пре тачно пола века, у априлу, премијерно је приказан у сарајевској Скендерији. И када се каже Валтер – прва асоцијација је легендарни Велимир Бата Живојиновић који је обележио филмско виђење биографије антифашистичког борца. Сећање на значај те улоге поделићемо са сином великог глумца Миљком Живојиновићем.

Да ли је Бата могао да претпостави да ће га људи највише памтити као Валтера?

– Свакако да је ово једна од његових најзначајнијих улога. Сигуран сам да није могао ни да сања да ће досегнути чак до далеке Кине. Исто тако он је поносан на своје бројне улоге које је остварио са РТС-ом. Све зависи од ока посматрача, моја генерација ће га више памтити као Валтера, а млађе генерације ће га више памтити по ТВ серијама.

Хајрудин Крвавац окупио је у то време, екипу најпопуларнијих глумаца. На обележавање јубилеја дошао је Игор Гало, који је оживео лик Малише.

Господине Гало, како је било делити кадар са Батом?

– Сва срећа да сам био премлад у то време, па нисам био свестан са каквим бардовима југословенског глумишта сам био окружен. Иначе би се вероватно препао да се то сада догоди. Ти бардови омогућили су ми да се осећам опуштено, ведро и да се играм. Овај филм показује нашу игру. То неизмерно искуство вучем још и сада и захвалан сам што сам ту сада међу вама и уз овај амбијент који је предиван.

Реплике из филма „Валтер брани Сарајево” и данас се памте. Најпознатија је без сумње Das Ist Walter.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи