Читај ми!

Додела Оскара – украден шоу и очекивани победници

Оскари су ноћас додељени 94. пут. Упркос свим контроверзама, додела признања Америчке академије за филм и науку и даље је свечаност која се прати у целом свету. Резиме доделе награда, ко су били победници, а ко губитници вечери, даје Сандра Перовић, новинар и филмска критичарка, ауторка емисије „Велика илузија“.

Ноћашњи догађај из Долби театра у Лос Анђелесу, по мишљењу филмске критичарке РТС-а и заменице главног уредника Забавног програма, Сандре Перовић, свакако је обележио историју телевизије, а и доделе Оскара.

„Вил Смит је украо шоу. Најпре је ударио шамар Крису Року, због неслане шале коју је презентер упутио његовој жени, а после тога је Вил Смит освојио и Оскара, а његово захваљивање је протекло у знаку плакања. Рекла бих да су у том тренутку биле помешане емоције, и он је све време правио паралелу своје судбине са судбином лика који тумачи у филму Краљ Ричард, оца тенисерки Вилијамс“, наводи гошћа Јутарњег програма.

Перовићева признаје да је у тренутку помислила да је цео тај инцидент део сценарија и целог шоуа како би се повећала гледаност која је, иначе, јако лоша последњих година. Међутим, изгледа да се то стварно догодило потпуно спонтано.

„Мој израелски колега Амнар Шавит је написао да у ноћи када је једна жена добила једну јако важну, висококотирану награду, а то је награда за најбољу режију, један насилни мушкарац је украо тој жени шоу. У Америци је чак дошло и до прекида програма“, каже Сандра Перовић.

Дванаест номинција, један Оскар

„Нетфликсов“ филм Моћ пса имао је 12 номинација, а на крају је Оскара добила само новозеландска редитељка Џејн Кемпион, којој је ово друго признање Америчке академије, после Оскара за сценарио филма Клавир који је добила 1994. године.

„Она је практично ушла у историју као прва жена која је два пута номинована за најбољу режију. Сада јој се тај сан остварио, али на то је указивала и награда коју је освојила у Венецији, Сребрни лав за најбољу режију, затим награда Златни глобус, затим награда Бафта, као неки индикатори шта ће се десити на додели Оскара“, сматра Перовићева.

Обрачун два стриминг сервиса

Награда за најбољи филм је била изненађење које се догодило и прошле године, да један мали независни филм, КОДА освоји све три награде у категоријама за које је био номинован – за адаптирани сценарио и најбољу споредну мушку улогу.

„Ту смо заправо имали два велика стриминг сервиса, 'Епл ТВ' са једне стране и са друге стране 'Нетфликс'. Ето, доживели смо и то да стриминг сервиси царују и доделом Оскара“, истиче филмска критичарка.

Дина освојила највише златних статуа

Филм Дина редитеља Денија Вилнева је освојио највише статуета. Сандра Перовић наглашава да је још у Венецији када је погледала овај филм била сигурна да ће освојити све награде у техничким категоријама.

То се и догодило, и од 10 номинација, освојио је шест Оскара – за најбоље визуелне ефекте, за најбољи звук, за фотографију, за монтажу, сценографију и Ханс Цимер за музику.

Џесика Честејн заслужено и очекивано

Џесика Честејн је такође, сасвим очекивано, после три номинације, заслужила свог првог Оскара у каријери, мада јој је главни ривал била Никол Кидман која готово две деценије чека свог другог Оскара.

Дискретно помињање Украјине

Сандра Перовић додаје да пошто је додела Оскара и друштвено и политички ангажована, као и велики филмски фестивали који 'дишу' са временом, да ће додела Оскара бити више обојена причом о сукобу у Украјини и да је помно бележила колико пута је ова тема поменута.

„Међутим, само је Френсис Форд Копола, кога је било лепо видети на сцени у друштву Роберта де Нира и Ала Пачина, када им је одата почаст поводом 50. годишњице филма Кум, на крају свог кратког излагања рекао: 'Рецимо, живела Украјина'. Затим, био је један минут ћутања на екрану након врло кратког говора Миле Кунис, која је заједно са Ештоном Кучером сакупила око 35 милиона долара за помоћ избеглицама из Украјине. И трећи моменат је био када је једна од три презентерке, а све три су телевизијске водитељке, рекла да жене у Украјини у овом тренутку немају права јер се тамо дешава геноцид“, напомиње гошћа Јутарњег програма.

Телевизија Еј-Би-Си је захтевала од Америчке академије за филм и науку да се у пренос доделе укључи и председник Украјине, Володимир Зеленски, а том позиву се придружио и Шон Пен, који тренутно снима документарац у Украјини, међутим, Академија то није дозволила.

„Шон Пен је зато рекао да ће истопити своје две златне статуете које је добио за улоге у филмовима Милк и Мистична река, али сазнаћемо да ли је то и учинио“, додаје Сандра Перовић.

У сваком случају, може се рећи да је додела Оскара постала предвидива, сматра филмска критичарка РТС-а. Дакле, награде добија мали, независни филм, а не филм о коме се прича и који има највећи број номинација, на који се типује и на који се сви кладе месецима уназад.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи