Читај ми!

Викенд доделе Оскара почео почастима за ветеране филмске индустрије

Холивуд је започео викенд доделе Оскара уручењем почасних признања Сајмуелу Л. Џексону, Денију Гловеру, Лив Улман и Елејни Меј, за њихов вишедеценијски филмски и хуманитарни рад.

Награде „Говернорс“ (Governors Awards) су признања која се додељује једном годишње на церемонији у Лос Анђелесу коју организује Академија филмских уметности и наука. Три награде које означавају животно достигнуће у филмској индустрији: Почасни Оскар, Хуманитарна награда „Џин Хершолт“ и Меморијална награда „Ирвинг Г. Талберг“, додељују се на овој церемонији.

Добитника Почасног Оскара, Самјуела Л. Џексона, на церемонији је представио Дензел Вошингтон, наводећи да се он у каријери дугој скоро пола века појавио у 152 филма који су зарадили више од 27 милијарди долара на биоскопским благајнама.

Међу многобројним улогама, Џексон је тумачио и лик Ника Фјурија у филмовима о суперхеројима Осветници, и био номинован за Оскара за улогу у Петпарачким причама, редитеља Квентина Тарантина из 1994. године.

Примивши награду, Џексон се захвалио својој породици, продуцентима, „И свакој особи која је икада купила карту за било који од мојих филмова“.

„Покушао сам да забавим публику на начин на који је Холивуд забављао мене“, рекао је Џексон, „Натерати их да забораве своје животе на неколико сати, да буду одушевљени, задивљени или узбуђени“, нагласио је познати глумац.

Звезда серијала Смртоносно оружје, Дени Гловер, добио је хуманитарну награду „Џин Хершолт“ као борац за праведнији свет и људска права. Гловер је тренутно и амбасадор добре воље Уницефа.

Награђене су и сценаристкиња и редитељка, Елејн Меј, и норвешка глумица Лив Улман.

Мејова је била номинована за Оскара за најбољи адаптирани сценарио за филмове Небо може да чека из 1978. и Primary Colors из 1999. године. Раније у својој каријери, била је део комичарског дуа са Мајком Николсом, Николс и Меј, који је дебитовао 1958. године.

Лив Улман је посебно упамћена по сарадњи са шведским редитељем Ингмаром Бергманом и упечатљивим улогама у филмовима Персона, Анина страст и Крици и шапутања. Улман је била номинована за најбољу глумицу за филм Емигранти из 1971. и филм Лицем у лице из 1976. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи