Читај ми!

Слађана Зарић: Филм „Деведесет осма", о неиспричаним причама - премијерно на РТС-у

Документарно-играни филм "Деведест осма" први је филм серијала "Досије Косово" који Радио телевизија Србије реализује у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Србије. У филму пратимо хронологију дешавања на Косову и Метохији од априла до септембра 1998. године када су се, и по оцени Трибунала у Хагу, дешавали оружани сукоби између УЧК терориста и снага безбедности тадашње СР Југославије. Филм је премијерно на Првом програму РТС-а, 24. марта 2022. године у у 22 сата и 20 минута.

Симболика филма Деведесет осма да се 24. марта, 23 године касније, ауторка враћа у 1998. годину и говори о сукобима који су се дешавали на Косову и Метохији, а били су иницијатор догађаја који су се десили 1999. године.

„Када сам кренула да радим истраживање за филм, некако сам била изненађена многим стварима и причама које ја нисам знала. Зато бих филм који ће се емитовати премијерно 24.марта 2022. године на РТС 1 у 22 и 20 сати, дефинисала као приче које нисмо причали", истакла је ауторка филма Слађана Зарић.

Истиче да ће многи гледаоци бити шокирани јер нису знали многе ствари о животу људи на Косову, а које су људи који су живели доле, поготово у Метохијском делу знали.

Живот 1998. године на Косову и Метохији о коме сам ја причала у филму, мислим на сеоске средине које су биле под УЧК Ту су биле отмице, путеви су били блокирани. Те године убијено је око 400 Срба, а отето је око 200 Срба. И данас не знамо за судбину око 50 људи. Постојали су УЧК логори, приче из њих су страшне. УЧК терористи су отимали и Албанце, који нису били лојални", истакла је ауторка филма.

Напомиње да иза филма стоји озбиљно истраживање. Један део сведочења заснован је на процесима који су против Фатмира Љимаја и Рамуша Харадинаја, вођени у Хашком трибуналу. Други део сведочења је на основу изјава сведока.

„Доста података сам добила од служби безбедности и сва сведочења су заснована на аутентичним догађајима", рекла је ауторка филма Слађана Зарић.

Напомиње да ће други филм „Рачак" бити један од најконтроверзнијих у нашој модернј српској историји.

„Филмови ће бити на Јутјуб каналу Мерила времена на званичном каналу РТС-а, где се налазе филмови које као аутор потписујем", рекла је ауторка филма Слађана Зарић.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи