Читај ми!

„Чаробна меланхолија” – монографија о Неди Арнерић

У Великој сали Југословенске кинотеке одржаће се промоција монографије о Неди Арнерић „Чаробна меланхолија”, ауторке Аните Панић, коју је објавио Филмски центар Србије. Како је Неда реаговала када је чула да ће добити своју монографију и како о њој говоре колеге, редитељи, пријатељи?

На изложби пре скоро 30 година у Симиној улици, па затим кафа уз необавезан разговор, били су довољни да Анита Панић напише монографију о глумици која је још као девојчица обележила српску и светску кинематографију, скромно мислећи да томе није дорасла.

„Она је била прилично затечена и рекла једну реченицу за коју сам ја емотивно остала везана ‘Зар ти мислиш да ја заслужујем монографију као што је о Милени?’ – и била сам шокирана. То управо говори о њеној скромности. Дакле она је велика глумица са међународном каријером, а опет има ту врсту запитаности да ли је довољно успешна и да ли то она заслужује”, рекла је Анита Панић, ауторка монографије.

Вишња са Ташмајдана, библиотекарка Оља, Јелена из Ужичке Република, Златкова и Софијина мама, и све остале чувене улоге Неде Арнерић у више од стотину филмова и 40 представа исписали су монографију „Чаробна меланхолија”.

Драги гледаоци ово је Неда Арнерић, најмлађа филмска звезда. И биће тако најмање још десет година. Док не измислимо нешто ново.

О Ширли Темпл бивше Југославије говорили су многи критичари, глумци и пријатељи. Анита је, каже, са задовољством прикупљала анегдоте, критике и новинске чланке, слушала приче пријатеља и сарадника и све упаковала у 300 страна.

Та чаробна меланхолија, коју је кроз филмове носила на свом прелепом лицу, мање је била резултат амбиције и глумачке технике, а више стварних и дубоких емоција. Мали број врхунских глумица и глумаца у властитим каријерама и животима исијава тако дуго, а још мањи број њих се гаси по жељи властитог срца.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи