Читај ми!

Спуштена завеса на јубиларни 50. ФЕСТ, следи ФЕСТ на бис

Концертом Симфонијског оркестра РТС-а и доделом признања Београдски победник, затворен је 50. Међународни филмски фестивал ФЕСТ. Током трајања Феста продато је више од педесет хиљада улазница, а наредних дана у оквиру програма "ФЕСТ на бис" биће приказани филмови за које се тражила карта више.

Уз музику из Ратова звезда, Индијане Џоунса и Супермена, спуштена је завеса на јубиларни ФЕСТ.

Београдски победник за најбољи филм припао је аустралијском трилеру Нитрам, који се бави изазовима недостатка комуникације међу људима.

Главни глумац тог филма Калеб Ландри Џоунс, добио је награду за најбољу мушку улогу, а Аргентинка Сузан Жуане, проглашена је најбољом глумицом за улогу у филму Оптужба Ивана Атала.

За режију је награђена Дина Дума за филм Сестре. Специјално признање додељено је филму руског синеасте Алексеја Германа млађег Кућни притвор, док је најбоље дебитантско остварење Зборница хрватске редитељке Соње Тарокић.

„Радња филма Зборница ставља фокус на једну мрежу међуљудских односа која је типична за сваку радну околину. Зборница представља симболички заједницу, то је један клаустрофобичан сустав. С друге стране школство је оно наслеђе вредности које преносимо на друге генерације", рекла је редитељка Тарокић.

ФЕСТ је почео пре пола века као фестивал фестивала, а награде су уведене 2015. године. Ревијални део доноси најбоље од годишње светске продукције, а такмичарски нове и већ афирмисане ауторске гласове. То ће остати Фестове смернице и у будућности.

„Верујем да је то пут за даље, а то је да ФЕСТ има један главни такмичарски програм у коме се такмиче и наши аутори и страни аутори, да истовремено ФЕСТ треба да јача наградни фонд за тај програм како бисмо привукли нека звучнија имена", каже Иван Карл, председник одбора Феста.

ФЕСТ су обележиле и премијере домаћих филмова.

Награда „Небојша Ђукелић" за најбољи филм из региона припала је остварењу Душана Милића Мрак, а Политикина награда „Милутин Чолић" за најбољи српски филм додељена је Страхињи Бановићу редитеља Стефана Арсенијевића.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи