Читај ми!

Мики Манојловић и Емир Кустурица, добитници награде "Београдски победник" - отворен 50. Фест

Доделом награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности редитељу Емиру Кустурици и глумцу Микију Манојловићу, отворен је 50. Међународни филмски фестивал ФЕСТ.

Први ФЕСТ отворен је 9. јануара 1971. године у Дому синдиката, пројекцијом филма Меш Роберта Алтмана. У тој дворани током деценија публици су се поклонили бројни велики глумци и редитељи, а позорница је вечерас била резервисана за Предрага Микија Манојловића и Емира Кустурицу. Глумца и редитеља чије су каријере нераскидиво повезане чинећи највише домете европске кинематографије.

„Да није било наследника Црног таласа, такозване Прашке школе не би ни мене вечерас било овде. Не бих могао да будем ту, не бих могао да растем", истакао је глумац Мики Манојловић.

„Кад мислим на Микија и кад мислим на те највеће домете уметности, то је једини начин да се заустави време", рекао је редитељ Емир Кустурица.

У Главном такмичарском програму жири којим председава Милош Биковић, доделиће "Београдског победника" у седам категорија, а у конкуренцији је 20 остварења.

„Мој однос према Фесту се није променио, ја сам и данас дошао овде нешто да научим", истакао је глумац Милош Биковић.

Прва Фестова премијера у јубиларном издању је филм Страхиња Бановић, Стефана Арсенијевића, награђен на Фестивалу у Карловим Варима. До 6. марта публика ће имати прилике да погледа 88 играних и документарних филмова у шест програмских целина.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи