Читај ми!

Правац у биоскопе – почео је 50. ФЕСТ

Филм „Страхиња Бановић“, редитеља Стефана Арсенијевића отворио је, У Комбанк дворани, јубиларни 50. ФЕСТ, који представља више од 80 филмова из целог света.

У Комбанк дворани, односно у некадашњем Дому синдиката било је свечано. Ту је ФЕСТ и рођен -  1971. године.

Од Храброг новог света, како је гласио слоган првог Феста до Новог храброг света који прати ово педесето издање, много тога се променило.

За пет деценија ФЕСТ је био и остао наш филмски прозор у свет, место сусрета највећих стваралаца светске кинематографије, фестивал који је кроз покретне слике опипавао пулс друштвених догађања у свету и код нас.

Црвеним тепихом овде на Тргу Николе Пашића продефиловали су овогодишњи лауреати почасног Београдског победника за изузетан допринос филмској уметности Емир Кустурица и Предраг Мики Манојловић који су заједно стварали антологијске филмове попут канских победника Отац на службеном путу и Подземље.

На самом почетку златног рођендана, прошли смо кроз разне странице у историји ФЕСТ-а кроз филм Фестових 50.

Представљен је и жири главног такмичарског програм, ове године предводи га Милош Биковић.

Жири ће доделити награде Београдски победник, а у конкуренцији је 20 филмова од којих и два домаћа - Мрак и Хероји радничке класе.

Они ће, као и многи други звучни наслови, попут кандидата за Оскара, победника Канског, Венецијанског фестивала, бити приказивани у шест београдских дворана.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи