Читај ми!

У „Небесима", као хришћанској алегорији - прва глумачка поставка региона

Провокативна филмска прича која се бави изазовима хришћанства у пост-социјалистичком друштву - филм „Небеса" Срђана Драгојевића премијерно је приказан.

Црна комедија са елементима фантастике заснована на прози француксог књижевника Марсела Емеа, Небеса су филм о вери у чуда, у Бога, вери међу људима данас у једној земљи негде у источној Европи, где је до јуче био социјализам и атеизам. И онда је дошао капитализам чије вредности су лако прихваћене, за разлику од оних хришћанских.

„Хришћанство прихватили за сада, на нивоу ритуала које поштујемо, капитализам смо пригрлили, дишемо га пуним плућима, не знамо докле ће нас то довести... Интересантно је ово све у доба пандемије која је мала апокалипса, да је овај филм, који је чека и годину и по дана, завршен да се прикаже. Мени је јако велико задовољство пре свега због тога", рекао је Срђан Драгојевић.

Ова хришћанска алегорија како Небеса назива њихов аутор, пеиспитује бројне појмове: грех, жртву, идолопоклонство, заједништво, однос према новцу, слави, богатству, однос према уметности.

Глумачка подела је она из прве поставке региона - Ксенија Маринковић као Нада, Горан Навојец као Стојан, Нела Михаиловић као Борка.

„Борка је избеглица из 93. године која се нађе у неком избегличком насељу у Београду. Са својом најбољом пријатељицом, првом комшиницом, покуша да спасе свог комшију од Божјег чуда", рекла је глумица Нела Михаиловић.

„Нада је, како бих рекла, једна ситнија душа, она свемир, нити Бога - ништа од тога није спознала. Њу је њена прагматичност одвела дубоко у неки бездан", каже Ксенија Маринковић.

„Тај процес, изнети, издржати сваки филм је чудо, а поготово кад се ради баш о чудима, онда је чудесно", изјавио је Навојец.

Након успешног старта на филмском фестивалу у Локарну и претпремијерама на домаћим филмским фестивалима Небеса су коначно у биоскопима. А како је ова прича о чудима и вери у њих рађена је копродукцији свих шест бивших југословенских република, свака од њих чека своју премијеру.

уторак, 08. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи