Читај ми!

Слободан Шијан, први филмски стваралац - члан САНУ

Редитељ култних наслова који су обележили домаћу кинематографију „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“, „Давитељ против давитеља“, отворио је врата филмској уметности у Српској академији наука и уметности. Слободан Шијан је први филмски стваралац који је постао дописни члан Академије.

Готово да нема филмофила и критичара, који не зна неку од антологијских реплика из дела Слободана Шијана која је Југословенска кинотека званично уврстила у 100 српских филмова проглашених за културно добро од великог значаја.

Након што је један од најзначајнијих филмских редитеља постао академик, дилема да ли седма уметност треба да буде под окриљем Српске академије наука и уметности је отклоњена.

„То је по мени један велики помак у односу на традицинални концепт какав је владао Академијом, помак који вероватно није имао 100 посто подршку, али је имао довољну подршку да отворе врата и нечему што је током 20. века било заиста значајно за уметност, али је сигурно битно да се чује тамо и неки мој став, и неко моје мишљење о свим стварима које се буду тицале тог нашег кинематографског удела у нашој култури", рекао је академик Шијан.

Редитељ који је и визелни уметник, сликар, истраживач,писац, теоретичар уметности и филма, свестраност је уткао у дела захтевне поетике и ванвременске популарности.

Шијанов Ко то тамо пева, и званично проглашен најбољим српским филмом у 2021. години, доживео је поновну биоскопску дистрибуцију у Француској, након што је његова дигитално рестаурирана верзија од стране наше Кинотеке, приказана у програму Кан Класик.

„Мене је занимало да правим личне филмове, али који успевају да комуницирају са публиком и мислим да је то можда одлика и читаве те генерације стваралаца. Наравно, комедија ме је привукла, а и стварно, имали смо изванредне глумце, радио сам са изванредним писцем Душком Ковачевићем тако да били су сви предуслови ту да се направи нешто добро", додао је редитељ.

Ишчекујемо Шијанов повратак у биоскоп - са новим филмом. Буди Бог с нама, који је посветио авангардном београдском уметнику, пиониру филмске критике на овим просторима Бошку Токину.

„Нешто више од пола филма смо снимили, снимили смо најтеже сцене, што не значи да није остало још тешких сцена има их. Надам се да ћемо на пролеће наставити и завршити филм како треба", каже Шијан.

Култни кинематографски опус свестраног аутора Слободана Шијана коме су привржене различите генерације, изузетан је допринос нашој свеукупној уметничкој сцени. То потврђује избор за дописног члана САНУ.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи