Читај ми!

Филм о београдској „Старој дами“ на филмском фестивалу у Ријеци

На недавно одржаном Филмском фестивалу „Хистори“ у Ријеци, међу историјским документарним филмовима нашла се и прича о железничкој станици у Београду. Овакви филмови уједно могу поспешити и туристички потенцијал за љубитеље железница из целог света, који сваке године због тога уживају у вожњи Шарганском осмицом.

Документарни филм Стара дама представио је поред историјске компоненте и какав је значај имала железничка станица у Београду и ван српских граница.

„Идеје за филм проистекла је из вишегодишње сарадње са Инфраструктуром Железница Србије. А у моменту када је објављено да се затвара главна железничка станица у Београду, хтели смо да овековечимо 134 године њеног постојања и непрекидног функционисања“, каже Душица Стефановић, директорка продукције „Бимброс“ из Београда.

Овај документарни филм има посебну вредност, јер подсећа на све догађаје који на занимљив начин обједињавају и 137 године железничког саобраћаја у Србији, каже Ненад Станисављевић из „Инфаструктуре железница Србије“.

„Значи док се брзе пруге граде за брзине од 200 километара на сат и док се модернизује целокупан железнички саобраћај у Србији, са друге стране имамо неку врсту историјске обавезе да сву ту културну баштину, железничку баштину, сачувамо, као сећање и као неку врсту сећања за неку нову будућност и неке нове, модерније и боље дане срспких железница“, наводи Ненад Станисављевић из предузећа „Инфраструктуре железница Србије“.

Документарни филмови могу заинтересовати и љубитеље железница и историје, који Србију још увек нису открили као туристички бисер. Шарганска осмица је постала позната широм света, али богатство се крије и у музејима, који могу бити инспирација и за филмаџије.

Свакако да би занимљива прича била и о локомотиви „Костолац“, која је учествовала у пробоју Солунског фронта. У свету постоје само два сачувана примерка, а једини на европском тлу јесте овде у Пожеги.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи