Читај ми!

Које телевизијске серије ће побрати награде на овогодишњем ФЕДИС-у

Домаће серије су увек у врху гледаности на телевизијама. Ове јесени, од 5. до 7. октобра у Дому омладине Београда, једанаести пут се одржава Фестивал драма и серија (ФЕДИС) који промовише домаћи играни програм, глумце и ауторе.

Када су у питању домаће серије, 2021. година је била рекордна јер су премијерно приказане тридесет три, а у конкуренцију за овогодишње награде на Федису је ушло 13 домаћих и три серије из региона које су приказане у Србији, наводи Ненад Миленковић, директор Међународног фестивала драма и серија.

„У сарадњи са организационим одбором Фестивала, Божидар Зечевић, наш познати драматург и телевизијски критичар је одабрао 13 серија. Селекторима није био лак посао јер је требало одабрати и по карактеру, и по садржају, и по квалитету. Значи, морало је да буде и хумористичких, и драмских, и других форми, тако да је било баш тешко одабрати само 13 серија“, наглашава Миленковић.

Најгледанија серија ове године је била Тајна винове лозе, по званичним мерењима агенције „Нилсен“, открива Миленковић, а 7. октобра ће се знати победници у осталих 16 категорија.

За 12 категорија одлуку доноси стручни жири, а од остале четири, једна је за животно дело, која је ове године припала Богдану Диклићу, једна се додељује за најпопуларнију серију из региона, једна награда за глумачки пар коју додељује компанија „Новости“ и једна награда по основу гледаности, која је ове године припала серији Тајна винове лозе.

„У жирију ће се ове године наћи 12 еминентних стручњака, на шта смо јако поносни, поред пратећих програма. На челу жирија је глумица Весна Станојевић која живи у Србији и Лондону. Направили смо систем да свако одлучује о наградама из своје бранше. Дакле, не одлучује глумац о музици или монтажер о глуми, већ свако из свог домена номинује за награде, а онда стручни жири од пет људи даје своје бодове. Све се сабира, као на Евровизији, отприлике“, објашњава Миленковић.

До сада је РТС добио највише „Златних антена“, признања које додељује Федис, а и ове године има добре изгледе да понови успех. Друго место по гледаности ове године припало је серији Камионџије која је урађена у продукцији РТС-а, четврта је Радио Милева, а на петом серија Породица рађена у продукцији „Телекома“, али приказана на РТС-у.

Овогодишња новина је и да ће награда за епизодну женску улогу носити име наше легендарне глумице Радмиле Савићевић.

„Награда за главну мушку улогу носи име Љубише Самарџића, а за женску Милене Дравић, сада смо увели и ову, тако да ће на крају све награде носити имена по неким од заслужних уметника из сваке бранше који су оставили великог трага у нашој телевизијској продукцији“, напомиње гост Јутарњег програма.

У оквиру пратећих програма, на Федису ће бити доступна за „бинџовање“ хрватска серија која је награђена на Сарајевском филм фестивалу Дневник великог Перице и македонска серија Преспав, која је хит у Македонији и која траје већ пет сезона, а у којој глуми и Тијана Дапчевић.

„Биће обележена и 40. годишњица серије Врућ ветар која је била прошле године, али због пандемије није обележена. Биће присутни Весна Чипчић, Бранко Цвејић, Нада Блам, Нађа Родић, Даница Ристовски и други. Направићемо омаж и једну реконструкцију једне сцене из Врућег ветра, а позвали смо глумца Предрага Миљковића да одигра Шурду“, најављује директор Федиса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи