Читај ми!

У Нишу се, из трећег покушаја, окупљају позоришта са Балкана

Премијером представе „Чудо Светог Георгија" у Нишу је почео фестивал Театар на раскршћу, који окупља позоришта са Балкана. Друго издање овог фестивала је због пандемије одлагано чак три пута.

Фестивал је симболично почео премијером коју су у време епидемије припремали глумци три позоришта – домаћег нишког, позоришта из бугарског града Плевена и румунског града Арада.

Ова премијера у свему подржава саму идеју фестивала, а то је спајање али истицање свих различитости које на балканском простору постоје, а Ниш као раскрсница многих путева је просто логично место за сусретање уметничких идеја. Глумци у комаду Чудо Светог Георгија, играју свако на свом језику, наравно уз обезбеђен превод на сцени.

У такмичарском делу на програму је шест представа – три домаће из Крушевца, Београда и Новог Сада и по једна из Бугарске, Хрватске и Словеније.

Селекција фестивала је тако направљена да прикаже чиме су се уметници у земљи и региону бавили у доба коронавируса у коме је позориште ипак опстало, али да вирус и даље диктира живот говори и чињеница да се ни на овај фестивал не може без потврде о вакцинацији, пи-си-ар теста или негативног антигенског теста.

Жири који предводи хрватска глумица Миа Беговић, награде ће саопштити наредног уторка, а осим званичног програма Нишлијама се скреће пажња и на пратећи програм – представе, округли сто критике, изложбе, трибину „Улога и место позоришта у медијском простору”, којима ће присуствовати бројни уметници и ствараоци из региона.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи