Читај ми!

Ревијом филмова Кинотека обележава 95 година од рођења Павла Вуисића

Југословенска кинотека 95 година од рођења Павла Вуисића обележава ревијом филмова великог глумца. У Музеју Кинотеке ће до 9. септембра бити приказан избор остварења по којима га памтимо.

Од 1950. године и првог појављивања у филму Војислава Нановића Чудотворни мач, па до краја своје каријере, Павле Вуисић је свакој улози дао тежину и набој, које често ни сами сценаристи нису успевали да предвиде.

Без формалног глумачког образовања, постао је уметник који ће променити дотадашњи начин оживљавања ликова.

Критичари тога доба истицали су да се чинило као да уопште не глуми, да је увек исти, али да ниједну емоцију и мимику његовог лица није било могуће поновити. На јединственом, аутентичном и наоко лежерном глумачком изразу завидео му је и Орсон Велс.

Снимио је чак 177 филмова и телевизијских серија, а последњи филм који је снимио је драма Од злата јабука.

Остаће упамћен, између осталог, по улогама у серији Камионџије и у филмовима: Битка на Неретви, Валтер брани Сарајево, Шешир професора Косте Вујића, Повратак отписаних, Маратонци трче почасни круг, Мајстори, мајстори...

Добитник је бројних награда и признања, а од 1993. године на Филмском фестивалу у Нишу додељује се награда глумцу за животно дело која носи његово име.

У Музеју Кинотеке приказује се избор његових филмова, сврстаних хронолошки,  од 1967. године, када је снимио Боксери иду у рај, у режији Бранка Ћеловића, до Сутона Горана Паскаљевића.

На програму су и неизоставни Ко то тамо пева Слободана Шијана, Паја и Јаре камионџије Мила Ђукановића и Догађај Ватрослава Мимице, у коме је остварио једну од најекспресивнијих улога.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи