Читај ми!

Почиње Мостра, трку за Златног лава отвара филм Педра Алмодовара

„Паралелне мајке“ шпанског редитеља и сценаристе Педра Алмодовара отварају 78. издање Мостре. За Златног лава такмичиће се још двадесет филмова из целог света. Ван главног такмичарског програма Филмског фестивала у Венецији, до 11. септембра, биће приказано ише од шездесет остварења.

Венецијански филмски фестивал почиње повратком холивудских звезда које су га прошле године у великој мери напустиле због пандемије ковида 19, јавља Ројтерс.

Организатори се надају да ће строги протокол помоћи да на 11-дневни филмски маратон коронавирус утиче што мање. Сале раде са пола капацитета, а зид блокира поглед на црвени тепих како би спречио да се људи због аутограма окупљају испред Филмске палате, главног места одржавања фестивала.

За присуствовање пројекцијама потребне су маске за лице и здравствени пасош (потврда о вакцинацији или прележаном ковиду) или негативан тест на коронавирус.

Директор фестивала Алберто Барбера рекао је уочи почетка фестивала да је већина светских премијера које ће бити приказане на Мостри већ распродата, и обећао да неће недостајати славних личности иако обожаваоци неће моћи да им се приближе. 

„Црвени тепих ће бити један од најпрометнијих у последњих неколико година јер су сви овде, од Тимотија Шаламеа до Зендаје, од Џесике Честејн до Мета Дејмона, Бена Афлека. Листа је толико дугачка да се не могу сетити свих“, навео је Барбера.

Дело шпанског редитеља Педра Алмодовара отвара најстарији фестивал на свету, који често својим избором наслова предвиђа кандидате за Оскара.

У Алмодоваровом филму Паралелне мајке Пенелопе Круз нашла се у улози једне од две неудате жене које ће се породити у истој болници.

Међу осталим насловима који се боре за Златног лава за најбољи филм налази се и Моћ пса (The Power of the Dog) Џејн Кемпион, с Бенедиктом Камбербачом као власником ранча који мучи младу удовицу (Кирстен Данст), а пажњу привлачи и Кристен Стјуарт као принцеза Дајана у филму Спенсер.

Паоло Сорентино, који ће понудити врло лични филм о губитку родитеља када је имао 17 година, један је од пет италијанских редитеља у главном такмичењу.

Меги Џиленхол дебитује као редитељка играним филмом Изгубљена кћи, који је заснован на роману Елене Феранте, са Оливијом Колман и Дакотом Џонсон у главним улогама.

Средњовековни епски спектакл Ридлија Скота Последњи дуел са Метом Дејмоном и Беном Афлеком у главним улогама и жељно очекивана научнофантастична прича Дина Денија Вилнева, са Шаламеом и Зендаидом, биће приказани ван конкуренције. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи