Читај ми!

„Нечиста крв: Грех предака“ премијерно пред београдском публиком

После приказивања на домаћим летњим фестивалима, дуго очекивана београдска премијера филма „Нечиста крв: Грех предака“ у Београду. Ауторска екипа поздравила је публику у два биоскопа – Синеплекс Галерији и у Комбанк дворани.

Нечиста крв: Грех предака одише чистим филмским изразом. Прецизно креирани костими, изграђена сценографија, поштовање аутохтоног сценарија Војислава Нановића уз минималне интервенције, посвећена глума која је удахнула нови живот добро знаним јунацима чије душе задиру у најдубље поноре.

Све то у филму веродостојно оживљава дух и раскош бурног Бориног Врања чиме је оправдан епитет пројекта од националног значаја који је подржао Филмски центар Србије.

Да ли смо се овим филмом одужили писцу, романсијеру, приповедачу Борисаву Станковићу и Војиславу Нановићу по чијем сценарију је Милутин Петровић снимио филм?

Унука једног од највећих сценариста у послератној Југославији, Јована Станојловић истиче да је била је потребна храброст стати раме уз раме са Бором и Војом, али исто тако и знање и позамашна средства да би се уобличио један овакав пројекат.

„Ми из породице смо здовољни што је дошло уопште до реализације овог сценарија захваљујући посвећености, пре свега, филмске екипе, али и истрајности људи из продукције. Остварена је Војина велика жеља да се сценарио реализује“, рекла је Станојловићева.  

Овај филм иницирао је још једну важну ствар – оснивање Задужбине Војислава Нановића.

„То је била жеља продуценткиње филма и иницијатива Снежане ван Хаувелинген, а ми из породице смо ту иницијативу здушно подржали“, навела је Станојловићева додајући да је циљ Задужбине неговање лика и дела Војислава Нановића који је последњих деценија био неправедно запостављен.

Према речима Јоване Станојловић, трудиће се да афирмишу младе редитеље кроз додељивање награде „Војислав Нановић“ на неком од домаћих фестивала. 

Класично режиран и интерпретиран филим о коренима пропасти Софкине породице од вечерас у биоскопском походу широм Србије, као својеврстан увод у оно што нас тек чека од децембра на РТС-у, а то су нове линије приче преточене у серију Нечиста крв.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи