Читај ми!

Нечиста крв и Јужни ветар - од класика до модерне акције на Фестивалу филмског сценарија

Најновији српски филмови ових дана живе свој фестивалски живот. После успеха и награде на Палићу, остварење „Нечиста крв – грех предака", отворило је 45. Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи, а затим је, премијерно у Србији, приказан филм „Јужни ветар 2: Убрзање“.

„Све важне и добре ствари у филму су дело сценаристе Воје Нановића'', скроман је редитељ филма Нечиста крв – грех предака Милутин Петровић који је, стварајући филм епохе, снимио филм за сва времена.

Женски филм, кажу многи, јер се његове јунакиње, иако спутане, сломљене и заљубљене, боре у друштву у којем мушкарци господаре њиховим судбинама.

„Оно што носи изнутра, и та њена дубина и ватра и борба за животом и љубав према животу, то све што она има, то су озбиљне, дубоке ствари. Стварно ми је посебна Ташана", рекла је глумица Анђела Јовановић.

„Ја доживљавам тог Хаџи Трифуновог сина као изузетно трагичан лик. Он је његова сенка, он се не одваја од свог оца", додаје Недим Незировић, глумац.

Јужни ветар 2: Убрзање, наставак је приче о Петру Марашу, сада неприкосновеном вођи подземља. Српска премијера филма сценариста Петра Михајловића и Милоша Аврамовића је показала високо продукциону акцију која гледаоце држи до последњег кадра.

„Ми га не читамо само као акционо убрзање, већ убрзање у смислу како се одлуке људи који су ушли у тај свет и одлуке које су донели наши јунаци у овом филму, како њихову судбину убрзавају, доводе до тачке сагоревања", рекао је глумац Милош Биковић.

„Софија да не откривам, како одмиче радња добија важне задатке. Није само у функцији приче. И она узима ствари у своје руке", каже глумица Јована Стојиљковић.

Од филма рађеног по делима класика наше књижевности Боре Станковића до модерне акције о нарко-картелима, у главном такмичарском програму је још седам филмова аутора различитих генерација и свакако различитих филмских естетика.

среда, 09. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи